Asiakaslehti kesäkuu 2024
Miten toimia, jos saa aiheettoman laskun?
Kirjoittanut Juha Tuominen – Suomen Lakitilitoimisto
Valitettavasti on yrityksiä, jotka lähettävät laskuja ilman perustetta. Tällaisten aiheettomien laskujen juju piilee siinä, että joku kuitenkin erehtyy niitä maksamaan. Laskuihin liittyvä perintä saattaa toisinaan olla hyvinkin aggressiivista.
Miten sitten tulisi toimia, jos saat aiheettoman laskun?
Lähtökohta on se, että laskuttajan tulee kyetä toteen näyttämään sopimuksen syntyminen. Lasku on aiheeton, jos osapuolten välillä ei ole olemassa sopimusta, johon lasku perustuu. Sopimus voi olla myös suullinen. Puhelimessa tehty sopimus on sitova. Mikäli, et kuitenkaan ole tehnyt sopimusta suullisesti, etkä kirjallisesti ja saat laskun, on lasku aiheeton.

Älä maksa laskua
Laskun maksaminen voidaan katsoa laskun perusteen hyväksymiseksi ja vaikka myöhemmin tulisit toisiin ajatuksiin, niin rahoja tuskin saat takaisin. Toki vanhan maksetun laskunkin voi riitauttaa, jos laskutusperusteissa ilmenee myöhemmin epävarmuutta. Parempi kuitenkin on olla maksamatta laskua.
Reklamoi lasku kirjallisesti
Pelkkä laskun maksamatta jättäminen ei riitä, vaan lähetä reklamaatio esim. sähköpostitse velkojalle, jotta siitä jää todiste. Palvelunumeroon soittamisesta ei jää. Kerro reklamaatiossa, että lasku on aiheeton, etkä ole tilannut ko. tuotetta tai palvelua. Ellet löydä yhteystietoja, niin älä silti maksa laskua. Odota perintätoimiston yhteydenottoa, heidän yhteydenottonsa sisältää kyllä ko. perintätoimiston yhteystiedot.
Saat maksumuistutuksen velkojalta
Reklamoi lasku uudestaan. Toista myös tässä reklamaatiossa, että lasku on aiheeton, etkä ole tilannut ko. tuotetta tai palvelua. Toista sama toimenpide, jos saat useamman maksumuistutuksen.
Saat yhteydenoton perintätoimistolta
Perintätoimisto voi lähettää vielä maksumuistutuksen tai suoraan maksuvaatimuksen. Yritysperinnässä maksuvaatimus voi olla ns. tratta, joka on julkisuusuhkainen maksuvaatimus, jossa vaaditaan maksua määräajassa uhalla, että kehotuksen noudattamatta jättäminen julkaistaan ja merkitään luottotietorekisteriin. Trattaa saa käyttää vain erääntyneen, selvän ja riidattoman saatavan perimiseksi. Ei siis hätää, vaikka saisit Tratan.
Reklamoi tratta perintätoimistolle. Ilmoita heille, että saatava on riitainen ja perustele ilmoitus sillä, että lasku on aiheeton, sillä et ole tilannut ko. tuotetta tai palvelua. Perintälain mukaan perintää ei saa jatkaa, jos velallinen kiistää perustellusti maksuvelvollisuutensa. Välitä perintätoimistolle myös aikaisempi viestiliikenne. Tämä usein riittää ja asia jää siihen.
Ellet ole yhteystietojen puuttumisen vuoksi kyennyt laskua reklamoimaan laskun lähettäjälle, niin ilmoita myös tästä perintätoimistolle. Tee reklamaatio heti, ettei asia pääse etenemään tratan julkaisuun. Varmista myös aina kirjallisesti perintätoimistolta, että perintätoimet on keskeytetty. Tämä on erityisen tärkeää, että maksuhäiriömerkintää ei tehtäisi ja trattaa ei julkaistaisi.
Velkojan tulee hakea velkomustuomiota
Tämän jälkeen velkojan tulee hakea velkomustuomiota käräjäoikeudesta ja käräjäoikeudessa velkojan tulee kyetä todistamaan laskun aiheellisuus. Tästä syystä aiheettomia laskuja ei yritetä periä.
Arvonlisäverokantojen muutokset 1.9.2024
Kirjoittanut Mette Alarautalahti – Suomen Lakitilitoimisto
Mistä oikein on kyse?
Hallitus aikoo tehdä muutoksia nykyisiin arvonlisäverokantoihin. Muutoksien on määrä astua voimaan viimeistään vuoden 2025 vaihteessa, mutta muutokset saattavat astua voimaan myös kuluvan vuoden aikana. Yleistä arvonlisäverokantaa suunnitellaan nostettavan ja luvassa on muutoksia myös alennettuihin arvonlisäverokantoihin.
Hallitus on kehysriihessä päättänyt nostaa yleistä arvonlisäverokantaa nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Yleinen arvonlisäverokanta koskee useimpia markkinoilla olevia tuotteita ja palveluita, pois lukien elintarvikkeet ja ravintolapalvelut, jotka kuuluvat alennettuun 14 % verokantaan sekä alennetun 10 % verokannan palvelut ja tuotteet.
Hallituksen ei ole tarkoitus nostaa alennetun arvonlisäverokannan 14 % tuotteita, lukuun ottamatta kaavailtua makeisiin kohdistuvaa veronkorotusta. Makeiset ja niihin rinnastettavat tuotteet saattavat siis nousta yleisen arvonlisäverokannan piiriin, jolloin niihin sovellettaisiin yleistä 25,5 % arvonlisäverokantaa.
Alennetun 10 % verokannan alaiset tuotteet ja palvelut siirtyisivät muutosten myötä 14 % arvonlisäverokannan alaisuuteen, pois lukien sanoma- ja aikakausilehdet.
Muutos koskisi siis ainakin lääkkeitä, kirjoja, näytöksiä, sisäänpääsymaksuja sekä majoitus-, liikunta-, ja henkilökuljetuspalveluita.
Arvonlisäveron kiristämisen vaikutukset yrityksille. Arvonlisävero on välillinen vero ja sen lopullinen maksaja on kuluttaja, jolloin kyseinen vero on yritykselle läpikulkuerä. Yleisen arvonlisäveron korotus ei nostaisi yrityksen kuluja, sillä arvonlisävero on vähennyskelpoinen. Veroa maksetaan tuotteen tai palvelun arvon lisäyksestä, jolloin arvonlisävero lisätään myyntihintaan.

Muutos voi vaikuttaa kuitenkin niiden palveluiden tuottamiseen, joissa arvonlisäveroa ei saa vähentää. Arvonlisäverotonta toiminnan harjoittamista ovat mm. terveyden- ja sairaanhoito, sosiaalihuolto, rahoitus- ja vakuutuspalvelut sekä yleissivistävä ja ammatillinen koulutus mukaan lukien korkeakouluopetus. Tarkemmat erittelyt ovat nähtävissä verottajan sivuilla. Lisäksi ne liiketoiminnan harjoittajat, jotka eivät ole arvonlisäverorekisterissä, eivät voi laskuttaa myyntejään arvonlisäverollisina eivätkä vähentää ostojensa sisältämää arvonlisäveroa. Näissä palveluissa ja tuotteissa korotus vaikuttaisi kulun lisäyksenä, sillä arvonlisävero ei ole vähennyskelpoinen.
Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin voi ilmoittautua, vaikka toiminta ei ylittäisikään liikevaihdoltaan 15 000 euron rajaa, jonka jälkeen rekisteriin liittyminen on pakollista. Rekisteriin ei kuitenkaan voi ilmoittautua, jos harjoitettava toiminta lukeutuu yllä mainittuun arvonlisäverottoman toiminnan piiriin, vaikka toiminnan liikevaihto ylittäisikin alv-rekisterin rajan.
Arvonlisäverotuksen kiristyminen vaikuttaa veron lopulliseen maksajaan eli kuluttajaan. Arvonlisäveron eli kulutusveron kiristyminen voi näkyä kuluttajien ostovoiman heikentymisenä, sillä tuotteen myyntihinnan päälle tulevan veron määrä suurenee nostaen tuotteiden ja palveluiden kokonaishintaa.
Tiedotamme asiasta lisää, kun selviää toteutuvatko kaikki suunnitellut muutokset ja milloin näiden
kaavailtujen muutosten on lopulta määrä astua voimaan.
Millainen minun yritykseni strategia on?
Kirjoittanut Jari Tuominen – Suomen Lakitilitoimisto
Tämä on kysymys, jota jokainen yrittäjä joutuu varmasti pohtimaan
Yrittäjän tulisi tunnistaa omat potentiaaliset asiakkaansa sekä lisäarvon, jota hän asiakkailleen tuottaa omien palvelujensa tai tuotteidensa kautta. Erityisesti hänen pitäisi tunnistaa ne seikat miksi asiakkaat valitsevat juuri hänen yrityksensä palvelut tai tuotteet, kilpailijoiden sijaan.
Mistä asiakas maksaa ja miksi!
Syitä voi olla useita, yhtä montaa ja erilaista kuin on yritystä, toimialaa ja yrittäjää. Yksilölliset vahvuudet, joita yritys pystyy luomaan kehittämällä omaa toimintaansa ovat niitä vahvimpia menestystekijöitä. Pelkästään kopioimalla toisten toimintaa, löydetään varmasti hyviä käytänteitä ja toimintatapoja, mutta ei niitä uniikkeja ja parhaita, jotka tekevät voittavasta yrityksestä juuri sen parhaan.
Yrityksen menestys voi perustua yhteen tekijään tai useamman tekijän sumaan. Tiedätkö sinä, mihin sinun yrityksesi menestys perustuu? Toisaalta, jos tuntuu, että yrityksen kanssa on haasteita, niin löytyisikö jotain uutta toimintatapaa, tuotetta tai ratkaisua, jolla pystyisit palvelemaan asiakkaitasi paremmin ja siten kehittämään kilpailukykyäsi?

Muutos ja strategia
Elämme ajassa, jossa muutos on arkipäivää. Jotta yrityksen strategia olisi kestävä myös pidemmällä aikavälillä tulisi yrityksen tunnistaa tulevaisuuden muutosvoimia.
Mitkä asiat voivat muuttua esimerkiksi seuraavan kahden, viiden tai jopa kymmenen vuoden aikavälillä? Miten minun pitäisi näihin valmistautua? Odotanko, vai lähdenkö jo kehittämään yrityksestäni ns. tulevaisuuden toimijaa.
Tässä ei ole kyse pelkästään digitaalisesta kehityksestä. Yhteiskuntamme muuttuu monin tavoin. Ihmiset arvostavat vapaa-aikaa enemmän, etätyö lisääntyy, väestörakenne ikääntyy ja kansainvälistyy, yritykset verkostoituvat ja tietysti se teknologia kehittyy.
Taloushallintoalalla kehitys on yhtä lailla nopeaa, kuten monella muullakin alalla. Digitalisaatio ja tekoäly muuttavat taloushallinnon ohjelmistoja, ohjelmistot muodostavat ekosysteemejä, joiden avulla haetaan ratkaisuja asiakkaiden talous- ja palkkahallinnon sekä näihin integroitavien tuotannon ja toiminnanohjauksen ja esimerkiksi työvuorosuunnitellun ohjelmistoihin. Yritystoimintaan liittyvä lainsäädäntö muuttuu käytännössä koko ajan ja usein me elämämme asiakkaidemme muutosten mukana. Osaamisvaatimukset muuttuvat tämän kehityksen kautta.
Perustyö ratkaisee
Se mikä ei muutu on, että lopulta perustyö ratkaisee onnistumisen. Uusi strategia tai nykyinen pitää saada osaksi käytännön arkea, suunnitelmista ns. lapion varteen. Ei niin, että vastustetaan muutosta, vaan kehitetään työtapoja yhdessä henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden kanssa, uudet strategian mukaiset toimintatavat juurtuvat osaksi arkea. Tämä taas vaatii onnistuakseen aktiivista johtamista ja positiivista asennetta. Johtaminen voi tarkoittaa myös itsensä johtamista, haastamista ja uuden oppimista.
Yrityksen menestys voi perustua esimerkiksi:
Yksilöllisiin tuotteisiin tai tuotteiden yhdistelmiin
Laadukkaaseen palveluun
Joustaviin ratkaisuihin
Osaavaan henkilöstöön
Maantieteelliseen sijaintiin
Digitaaliseen edistyksellisyyteen
Kustannustehokkuuteen
Palvelun nopeuteen
Yrittäjän persoonaan
Tekniseen osaamiseen

Suomen Lakitilitoimisto Oy
Yhdestä paikasta kattava valikoima kirjanpidon, taloushallinnon ja yritysjuridiikan palveluita, jotka tukevat yrityksesi kasvua ja tehokkuutta. Meidän tapamme on yhdistää yrityksille lakipalvelut ja kirjanpito saumattomasti yhteen, mikä tarjoaa asiakkaillemme kokonaisvaltaista palvelua ja turvaa.
Tiimimme koostuu taloushallinnon sekä yritysjuridiikan asiantuntijoista, jotka työskentelevät käsi kädessä varmistaakseen, että asiakkaamme saavat parhaan mahdollisen tuen liiketoimintaansa.

Asiakaslehti kevät 2025
Työntekijän palkkaaminen ajankohtana tänä vuonna? Nopeampaa ja vaivattomampaa kiinteistökauppaa? Lue asiakaslehti kevät 2025!
Yritysmuodon valinta
Kun suunnittelet yrityksen perustamista, yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä päätöksistä on yritysmuodon valinta. Tämä päätös vaikuttaa monin tavoin yritystoimintaasi..
Yrityksen perustaminen- viisi vinkkiä
Yrityksen perustaminen vaatii perusteellista suunnittelua, strategista ajattelua ja ennen kaikkea, rohkeutta astua tuntemattomaan. Olemme koonneet viisi tärkeintä!
ALV. muutos 1.1.2025
Aiemmasta alennetun 10 % alv:n kuuluvat tavarat ja palvelut siirtyvät alennetun 14 % alv:n piiriin. Nämä tulevat muutokset astuvat voimaan jo 1.1.2025 alkaen.
Yrittäjän tärkeät päivämäärät 2025
Ota talteen ja merkitse kalenteriisi kaikki yritystoiminnan kannalta tärkeät päivämäärät, luvut ja prosentit vuodelle 2025! Lue lisää.
Asiakaslehti talvi 2024
Uuden rahanpesulain vaikutus tilitoimistojen toimintaan? Varojen jako osakeyhtiössä? Lu uusin asiakaslehti
Varojen jako osakeyhtiöstä
Osakeyhtiö on kaupparekisteritietojen mukaan Suomen ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto, jonka pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Yhtiön varojen
Asuntosijoittaminen
Asuntosijoittaminen verotuksen näkökulmasta | Suomen Lakitilitoimisto Asuntosijoittaminen Asuntosijoittaminen jatkaa suosiotaan vakaana ja helposti ymmärrettävänä tapana kasv
Asiakaslehti syksy 2024
Arvonlisäverokanta muuttui 1.9.2024, saako sen unohtaa? Ketkä allekirjoittavat tilinpäätöksen? Mitä jos osakeyhtiö menettää oman pääoman?