Arvonlisäverouudistus
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Hallitus on antanut lakiesityksen (He 61/2024), jonka mukaan arvonlisäverokanta korotettaisiin 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.9.2024. Arvonlisäverovelvollisten on tärkeää valmistautua yleisen verokannan muutokseen ja aikaa on melko niukasti. Erityisen olennaista on arvioida, mihin myynteihin ja ostoihin uutta verokantaa tulee soveltaa. Monissa tilanteissa on vielä muutoksen jälkeenkin sovellettava nykyistä verokantaa. Tästä syystä arvio tulee tehdä huolella.
Nyt muutos koskee vain yleistä 24 % verokantaa. Lähitulevaisuudessa tulee muutoksia myös alennettuihin verokantoihin.
Korotettua arvonlisäverokantaa sovellettaisiin, kun veron suorittamisvelvollisuus syntyy lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen.
Ennen lain voimaantuloa kertyneisiin ennakkomaksuihin sovellettaisiin aikaisempaa lainsäädäntöä eli verokantaa 24%. Voimaantulosäännökseen sisältyisi yhteisöhankintoja koskeva poikkeussäännös.
Ilmoitettaessa on hyvä huomata, että veron suorittamisvelvollisuus ei määritä sitä, mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan. On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Arvonlisäveron suorittamisvelvollisuus määrittää käytettävän ALV- kannan mutta ei sitä mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan.
Tavaran toimitushetki ratkaisee, mitä verokantaa käytetään.
Tavaran myynnin arvonlisävero kohdistetaan yleensä sille verokaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu eli luovutettu ostajan haltuun.
Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana. Merkitystä ei ole myöskään laskun päiväyksellä, tilaushetkellä tai vaikka laskun eräpäivällä.
Esimerkki: Asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024. Auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024, ja asiakas maksaa auton luovutuksen yhteydessä. Auton myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 %. Merkitystä ei ole sillä, milloin auto on tilattu, kauppasopimus allekirjoitettu tai auto rekisteröity. Verokanta määräytyy auton toimitusajankohdan perusteella à eli auton luovutushetki on syyskuussa 2024 eli lain voimaan tulon jälkeen.
Esimerkki: Myyjä lähettää ostajalle 31.8.2024 varaosia. Tavarat saapuvat ostajan varastolle 1.9.2024. Jos kuljetus tapahtuu sopimuksen mukaan myyjän vastuulla, ostaja on vastaanottanut tavarat 1.9.2024 ja sovellettava verokanta on 25,5 %. Jos kuljetus tapahtuu ostajan vastuulla, tavarat katsotaan toimitetuiksi kuljetuksen alkaessa 31.8.2024. Tällöin myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.
Esim. Pitkäkestoisissa tavaratoimituksissa, kuten myytäessä kone tai laite asennettuna, tavara katsotaan yleensä luovutetuksi, kun ostaja on hyväksynyt tavaran vastaanotetuksi ja soveltuva verokanta määräytyy tämän ajankohdan perusteella.
Kuljetuskaupassa on merkityksellistä se, koska tavara luovutetaan ostajalle. Kauppalain mukaan lähtökohtaisesti luovutushetki on se, kun ostaja tai hänen puolestaan toimiva henkilö (rahdin kuljettaja) saa tavaran hallintaansa. Huom. asiasta on voitu sopia toisin (sopimus, toimituslauseke).
Varmistu siis siitä, koska tavaran luovutus tapahtuu.
Ennakkomaksun saaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron siltä verokaudelta, jonka aikana ennakkomaksu on vastaanotettu. Tämä koskee vain ennakkomaksun osuutta kauppahinnasta.
Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle (maksettu myyjälle) ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia (eli viimeistään 31.8.2024).
Esimerkki: Asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024. Auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024. Asiakas maksaa osan uuden auton kauppahinnasta luovuttamalla myyjälle vanhan autonsa elokuussa 2024. Koska vanha auto on luovutettu myyjälle ennen 1.9.2024, ennakkomaksuun sovelletaan 24 %:n verokantaa.
Kyseessä on osamaksukauppa, kun tavara maksetaan useassa osassa. Osamaksukaupassa arvonlisäveron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan ostajalle. Osamaksukauppa verotetaan siis pääsäännön mukaisesti.
Esimerkki: Kodinkoneliike myy osamaksusopimuksella pesukoneen, joka luovutetaan ostajalle elokuussa 2024. Asiakas maksaa pesukoneen luovutuksen jälkeen useassa erässä. Koko kauppahintaan sovelletaan 24 %:n verokantaa.
Osamaksukauppa verotetaan pääsäännön mukaan ja huolimatta siitä, että osa osamaksueristä erääntyisi 1.9 jälkeen, koko kauppahintaan (kaikkiin osamaksueriin) sovelletaan 24% verokantaa, jos tavara on luovutettu viimeistään 31.8.2024.
Verokanta määräytyy palvelun suorittamisen ajankohdan mukaan.
Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.
Esimerkki: Yksityishenkilö ostaa kotiinsa ikkunoiden pesun siivouspalveluyritykseltä. Ikkunat pestään 30.8.2024. Yritys lähettää asiakkaalle laskun syyskuun alussa ja asiakas maksaa sen eräpäivänä syyskuussa. Palvelun myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.
Esimerkki: Kuljetusliike myy kuluttajalle tavarankuljetuspalvelun matkalle Helsinki–Pariisi. Kuljetus alkaa elokuussa 2024 ja päättyy syyskuussa 2024. Palvelu on suoritettu, kun kuljetus on päättynyt. Tavarankuljetuspalvelun myyntiin sovelletaan 25,5 %:n verokantaa.
Urakkaluonteinen palvelu, (esimerkiksi rakennusurakka) katsotaan yleensä suoritetuksi, kun ostaja on tehnyt vastaanottotarkastuksen ja siten hyväksynyt koko suorituksen. Olennaista on arvioida, onko kyseessä urakkaluonteinen yhdeksi kokonaisuudeksi katsottava palvelu vai useita erillisiä palveluita, joiden suorittamisajankohta ja siten myös verokanta määritellään erikseen.
Ennakkomaksun saaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron siltä verokaudelta, jonka aikana ennakkomaksu on maksettu. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia. Sääntö on vastaava kuin tavarakaupassa.
Jatkuva suoritteisessa tavaran ja palvelun myynnissä vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Esimerkiksi kiinteistön vuokraus, irtaimen esineen vuokraus (leasing) tai tietokannan tai IT-ohjelmiston käyttöoikeuden luovutus siten, että peritty vastike perustuu yksinomaan ajan kulumiseen.
Jatkuva suorituksena myytäviä tavaroita ja palveluja koskevaa säännöstä sovelletaan riippumatta tilitysjakson pituudesta, eikä tilitysjakson tarvitse perustua kalenterikuukausiin. Käytännön merkitystä kyseisellä säännöksellä on silloin, kun tilitysjakso eli vastikkeen maksujakso on pidempi kuin verovelvollisen verokausi eli yleensä kalenterikuukausi tai tilitysjakso muuten jatkuu yli kalenterikuukauden vaihteen. Myynnit kohdistetaan tällöin kyseisen tilitysjakson viimeiselle kuukaudelle ja koko tilitysjakson osalta sovellettava verokanta määräytyy kyseisen ajankohdan mukaan.
Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä.
Esimerkki: Yritykselle on myyty 12 kk ohjelmistolisenssi 1.8.2024 – 31.7.2025. Lasku erääntyy maksettavaksi syyskuussa ja asiakas maksaa laskun 25.9.2025. Tällöin sovelletaan 25,5% verokantaa. Jos koko lisenssimaksu olisi maksettu 31.8.2024 mennessä, sovellettaisiin 24% verokantaa.
Jatkuvan luonteisena tehtyjen palvelujen ajallinen kohdistus tehdään suoriteperustetta sovellettaessa kuukausittain, tällöin 24 prosentin verokanta soveltuu vielä elokuulle kohdistettaviin palveluihin, vaikka niistä veloitettaisiinkin vasta myöhemmin.
Tällaisia palveluja ovat palvelut, joilla ei ole selvää määritettyä tai sovittua tavoitetta tai valmistumisajankohtaa, vaan palvelua suoritetaan, kunnes osapuolten välinen palvelusopimus päättyy tai päätetään. Tällaisia jatkuvaluonteisia palveluja ovat esimerkiksi jatkuvaan sopimukseen perustuvat kirjanpitopalvelut tai huoltopalvelut, joissa vastike perustuu palvelujen suoritettuun määrään ja/tai laatuun, ei ajan kulumiseen.
Esim. tyyppisesti kirjanpitopalveluiden laskutus perustuu kuukaudessa tehdyn työn määrään, ja palvelu laskutetaan kuukausittain jälkikäteen työmäärän mukaan. Tällöin elokuulle kohdistuva työ laskutetaan 24%, mutta syyskuulle kohdistuva työ 25,5%, vaikka laskutus tapahtuisi samalla laskulla.
Jos kysymyksessä on kiinteä hinta, on kyse jatkuva suoritteisesta palvelusta, jolloin työn katsotaan valmistuneen tilitysjakson viimeisenä kuukautena (ellei sitten ole laskutettu ja maksua saatu ennakkoon).
Jos vuokraa peritään kuukausittain, tilitysjakso on kuukausi, ja verokanta määräytyy tilitysjakson päättymisajankohdan mukaan.
Tällöin esimerkiksi elokuun 2024 vuokraan sovelletaan 24 %:n verokantaa ja syyskuun 2024 vuokraan 25,5 %:n verokantaa.
Kertaluonteiset myynnit, jotka maksetaan useammassa erässä, kuten osamaksukauppa tai rakennusurakka, eivät ole jatkuvaluonteisia tai -suoritteisia.
Uutta 25,5 % verokantaa sovelletaan sellaiseen tavaran yhteisöhankintaan, joka pitää kohdistaa syyskuulle 2024 tai sen jälkeen. Yhteisöhankinta kohdistetaan sitä kuukautta seuraavalle kalenterikuukaudelle, jonka aikana hankinta on tehty.
Tavaran yhteisöhankinta on tehty sinä ajankohtana, jona tavara on vastaanotettu. Pääsäännön mukaan yhteisöhankinta kohdistetaan siis sitä seuraavalle kuukaudelle, kun tavara on vastaanotettu.
Mahdollisilla ennakkomaksuilla ei ole vaikutusta yhteisöhankinnan ajalliseen kohdistamiseen.
Esimerkki: Yritys ostaa koneen Ruotsista. Yritys maksaa osan koneesta ennakkomaksuna heinäkuussa 2024. Kone toimitetaan elokuussa 2024, ja loppuosa laskutetaan syyskuussa 2024. Yhteisöhankinta on tehty elokuussa ja se kohdistetaan syyskuulle 2024. Yhteisöhankintaan sovelletaan 25,5 %:n verokantaa.
Jos sekä toimitus että laskutus (lopullinenkin laskutus) tapahtuisivat elokuussa 2024, kohdistettaisiin yhteisöhankinta elokuulle 2024, jolloin yhteisöhankintaan ja ennakkomaksuun sovellettaisiin 24 %:n verokantaa.
Jos yhteisöhankintana ostettuja tavaroita toimitetaan jatkuvaluonteisesti yli yhden kuukauden ajan, tavarat katsotaan vastaanotetuiksi kunkin kalenterikuukauden päättyessä. Jatkuvana toimituksena ostettuun tavaran yhteisöhankintaan sovelletaan 1.9.2024 voimaantulevaa verokantaa 25,5 %, jos kalenterikuukauden yhteisöhankinta tulee kohdistaa syyskuulle 2024 tai sen jälkeen.
Kaikissa EU-maissa sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta, kun elinkeinonharjoittaja myy yleissäännön mukaisen palvelun toiseen EU-maahan sijoittautuneelle elinkeinonharjoittajalle.
Palvelun ostossa ulkomaalaiselta elinkeinonharjoittajalta sovelletaan arvonlisäverokannan määräytymisessä lähtökohtaisesti pääsääntöä.
Eli jos käännetyn verovelvollisuuden alainen palvelu on suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, palvelun myynnin arvonlisäveroon sovelletaan 25,5 %:n verokantaa. Jos palvelusta on kertynyt ennakkomaksu ennen 1.9.2024, myynnin arvonlisäveroon sovelletaan kuitenkin 24 %:n verokantaa.
Esimerkki: Ruotsalainen yritys myy konsultointipalvelun suomalaiselle yritykselle. Palvelu suoritetaan elokuussa 2024 ja laskutetaan syyskuussa 2024. Palveluun sovelletaan 24 %:n verokantaa. Suomalainen palvelun ostaja maksaa arvonlisäveron käännetyn verovelvollisuuden perusteella ja ilmoittaa veron elokuulta 2024 annettavalla arvonlisäveroilmoituksella.
HUOM. Yhteisöhankinnassa eli tavaran ostossa ennakkomaksu ei vaikuta verokannan määräytymiseen (ks. kohta 4.), mutta palveluiden oston osalta vaikuttaa. Eli jos palvelusta on kertynyt ennakkomaksu ennen 1.9.2024, myynnin arvonlisäveroon sovelletaan kuitenkin 24 %:n verokantaa.
Uutta verokantaa sovelletaan, kun maahantuodusta tavarasta on syntynyt veron suorittamisvelvollisuus 1.9.2024 tai sen jälkeen. Suorittamisvelvollisuus syntyy tulli-ilmoituksen hyväksymisajankohtana.
Jos suorittamisvelvollisuus on syntynyt ennen 1.9.2024, ja kyse on yleisen verokannan alaisista tavaroista, sovellettava verokanta on 24 %, ja jos suorittamisvelvollisuus on syntynyt 1.9. tai sen jälkeen, sovellettava verokanta on 25,5 %.
Maahantuonnista Verohallinnolle maksettava vero kohdistetaan sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana tullauspäätös on annettu.
Esimerkki: Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty yritys tuo varaosia Norjasta Suomeen 31.8.2024. Tulli hyväksyy tulli-ilmoituksen vastaanotetuksi 31.8.2024 ja tekee päätöksen varaosien luovuttamisesta vapaaseen liikkeeseen 1.9.2024. Yritys ilmoittaa maahantuontia koskevat tiedot syyskuulta 2024 annettavalla arvonlisäveroilmoituksella. Sovellettava verokanta on 24 %.
Ahvenanmaan ja muun Suomen välisessä maahantuonnissa sovellettava verokanta määräytyy ensitullauspäätökselle merkityn tulli-ilmoituksen hyväksymispäivän mukaan. Jos tulli-ilmoitus on hyväksytty 1.9.2024 tai sen jälkeen, sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa.
Maahantuonnin arvonlisäveron tiedot ilmoitetaan kuitenkin sen verokauden arvonlisäveroilmoituksessa, jonka aikana tullauspäätös on annettu.
Lähtökohtaisesti siis melko lailla samoin kuin muunkin maahantuonnin yhteydessä.
Uutta verokantaa 25,5% sovelletaan, kun tavara tai palvelu on otettu omaan käyttöön 1.9.2024 tai sen jälkeen
Myös tavaran tai palvelun omaan käyttöönoton verokanta määräytyy suoriteperusteen mukaisesti eli sen mukaan, milloin omaan käyttöönotto tapahtuu. Verokannan määrittelyyn sovelletaan siis normaaleja oman käytön verotuksen ajallista kohdistamista koskevia säännöksiä.
Omaan käyttöönoton vero kohdistetaan sille kuukaudelle, jonka aikana oman käytön veron suoritusvelvollisuus syntyy eli esimerkiksi tavara luovutetaan vastikkeetta tai siirretään vähennykseen oikeuttavasta käytöstä vähennyskelvottomaan käyttöön tai vähennykseen oikeuttamattomaan käyttöön itselle valmistettu tavara valmistuu.
Urakkaluonteisen palvelun omaan käyttöönotto tapahtuu, kun palvelu on suoritettu (saatettu loppuun). Kiinteistöhallintapalvelujen omasta käytöstä suoritettava arvonlisävero kohdistetaan sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu ja soveltuva verokanta määräytyy vastaavasti.
Jatkuvasti suoritettavista kiinteistöhallintapalveluista vero kohdistetaan kuitenkin kaikille niille kuukausille, joiden aikana näitä palveluja suoritetaan.
Rakentamispalvelujen omaan käyttöönoton ajallista kohdistamista koskevat omat erityissäännöksensä. Itse suoritetusta rakentamispalvelusta oman käytön veroa on suoritettava sitä mukaa kuin palvelu valmistuu eli kalenterikuukausittain rakennustyön edistyessä. Ostetuista rakentamispalveluista oman käytön vero suoritetaan siltä kuukaudelta, jonka aikana palvelu on vastaanotettu, tai jos palvelusta maksetaan ennen sen vastaanottoa, kun ennakkomaksu on maksettu.
Siten, itse suoritetun rakentamispalvelun omaan käyttöön ottamiseen sovelletaan 25,5 %:n verokantaa siltä osin, kun rakentamispalvelu valmistuu (rakennustyötä suoritetaan) 1.9.2024 tai sen jälkeen. Sitä ennen 24% verokantaa.
Jos ostettu rakentamispalvelu on vastaanotettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, rakentamispalvelun omaan käyttöön sovelletaan 25,5 %:n verokantaa. Jos vastike on maksettu kokonaan ennen 1.9.2024, rakentamispalvelun omaan käyttöön sovelletaan kuitenkin 24 %:n verokantaa.
Omaan käyttöön ottamisesta pitää maksaa arvonlisäveroa myös silloin, jos kiinteistö myydään tai luovutetaan uudisrakennustyön tai perusparannuksen ollessa keskeneräinen. Vastaavasti arvonlisäveroa pitää maksaa, jos uudisrakennustyö tai perusparannus on valmistunut, mutta kiinteistö myydään tai luovutetaan ennen kiinteistön käyttöönottoa. Jos kiinteistö on myyty tai luovutettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, omaan käyttöön ottamiseen sovelletaan 25,5 % verokantaa.
Selvyyden vuoksi mainittakoon, että verokantamuutos ei suoraan vaikuta kiinteistöinvestointien arvonlisäverovähennysten tarkistusmenettelyyn. Tarkistusmenettelyssä tarkistuksen perustana on investointiin alun perin sisältyneen arvonlisäveron määrä ja tämä määrä voi jatkossa luonnollisesti sisältää sekä 24 prosentin että 25,5 prosentin verokannan alaisia eriä.
Annettuihin alennuksiin, luottotappioihin ja muihin oikaisueriin sovelletaan sitä verokantaa, joka oli voimassa, kun tavara toimitettiin tai palvelu suoritettiin.
Näin on myös silloin, kun oikaisuerä kohdistetaan hyvän kirjanpitotavan mukaan 1.9.2024 tai sen jälkeen alkaville verokausille.
On mahdollista, että sekä ennen 1.9.2024 että sen jälkeen toimitettuihin tavaroihin ja suoritettuihin palveluihin kohdistuvat vuosi- tai kausialennukset tai muut vastaavat erät annetaan jälkikäteen. Tällöin alennukset voidaan jakaa eri verokantojen mukaisiin osiin suhteessa ajan kulumiseen.
Esimerkki: Yritys myy vuonna 2024 toimistotarvikkeita. Yritys antaa asiakkaalle tämän ostamaan määrään perustuvan vuosialennuksen. Asiakas saa koko vuoden ostoihin perustuvan alennuksen, joka on 5 000 euroa (ilman arvonlisäveron osuutta). Yritys saa vähentää veron perusteesta vuosialennuksen määrän.
Vuosialennus jaetaan ajan kulumisen suhteessa eli 8/12 osaa (tammi-elokuu) kohdistuu 24 % verokannan myyntiin ja 4/12 osaa (syys-joulukuu) kohdistuu 25,5 % verokannan myyntiin. Maksettavan veron määrästä yritys saa vähentää 8/12*5 000*0,24 = 800 euroa ja 4/12*5 000*0,255 = 425 euroa eli yhteensä 1 225 euroa. Yritys ilmoittaa oikaisuerän sille verokaudelle, jolle se on hyvän kirjanpitotavan mukaan kirjanpidossa kirjattava.
Tästä voitaneen kuitenkin poiketa, jos verovelvollinen voinee osoittaa, että alennus tosiasiassa kohdistuu eri tavalla esimerkiksi myyntien todellisten määrien ja ajoittumisen perusteella.
Vähennetyistä luottotappioista myöhemmin kertyvistä suorituksista on maksettava veroa alkuperäisen myynnin verokannan mukaan.
Esimerkki: Yritys myy kodinkoneita. Yritys ei saa asiakkaalta maksua kodinkoneesta, joka on luovutettu asiakkaalle ennen 1.9.2024. Luottotappiot kirjataan hyvän kirjanpitotavan mukaan silloin, kun on todennäköistä, että saamisesta ei saada suoritusta. Yritys kirjaa luottotappion joulukuulle 2024.
Luottotappioon sovelletaan 24 %:n verokantaa, vaikka oikaisuerä ilmoitetaan joulukuulta 2024 annettavalla arvonlisäveroilmoituksella.
Jos yritys sitten saa suorituksen kodinkoneesta tammikuussa 2025, kyseiseen erään sovelletaan edelleen 24 %:n verokantaa. Yritys ilmoittaa kertyneeseen erään perustuvan myynnin veron tammikuulta 2025 annettavalla arvonlisäveroilmoituksella.
Ennen uuden verokannan voimaantuloa toimitettuihin tavaroihin ja suoritettuihin palveluihin liittyvien oikaisuerien osalta sovellettava verokanta on siis 24 prosenttia, vaikka oikaisuerä realisoituisi vasta myöhemmin. Tämä tarkoittaa sitä, että verovelvollisten on tietyissä tilanteissa sovellettava nykyistä ja uutta verokantaa rinnakkain vielä mahdollisesti pitkänkin ajan.
Kaupan peruuntuessa tavaraa ei lainkaan toimiteta tai palvelua suoriteta, joten mahdollisen ennakkomaksun palautukseen sovelletaan alkuperäistä verokantaa. Mikäli kauppa puretaan, esimerkiksi ostajan käyttäessä palautusoikeuttaan, voidaan yleensä soveltaa vastaavaa menettelyä. Mikäli kyseessä kuitenkin on takaisinostotilanne, tulee takaisinmyynnin osalta sovellettava verokanta määritellä erikseen lähtökohtaisesti suoriteperusteen mukaisesti.
Käy läpi kaikki voimassa olevat sopimukset ja laskupohjat, ja päivitä ne vastaamaan uusia verokantoja. Varmista, että sopimuksissa ja laskuissa käytetään oikeita verokantoja ja että mahdolliset muutokset on viestitty asiakkaille selvästi.
Tarkista, kuinka muutokset vaikuttavat yrityksesi kirjanpito- ja laskutusjärjestelmiin. Keskustele kirjanpitäjäsi kanssa. Varmista, että järjestelmät pystyvät käsittelemään eri verokantoja oikein.
Arvioi tuotteiden ja palveluiden hinnoittelua uudelleen verokantamuutosten jälkeen. Huomioi mahdolliset muutokset kuluttajien ostokäyttäytymisessä ja kilpailijoiden hinnoittelussa.
Muista viestiä muutoksista asiakkaille ja sidosryhmille avoimesti ja selkeästi. Pidä myös huolta siitä, että henkilöstö on tietoinen muutoksista ja niiden vaikutuksista yrityksen toimintaan.
Selvitä, miten verokantamuutokset vaikuttavat keskeneräisten projektien laskutukseen ja budjetointiin, erityisesti kassavirran näkökulmasta.
Vesi sekä energiahyödykkeet kuten sähkö, kaasu ja lämpö laskutetaan joko tosiasialliseen kulutukseen perustuvilla laskuilla tai aikaisempaan kulutukseen perustuvilla arviolaskuilla ja kerran vuodessa tehtävällä tasauslaskulla. Näihin laskuihin saattaa sisältyä esimerkiksi vuosimaksu ja kulutuksen määrästä riippumaton perusmaksu.
Tällaista myyntiä ei voida pitää jatkuvaluonteisena luovutuksena (ks. kohta 3. Jatkuvaluonteinen tavaran ja palvelun myynti), vaan siihen sovelletaan yleisiä säännöksiä: myyntiin sovellettava verokanta ratkaistaan luovutus- tai suoritusajankohdan tai ennakkomaksun kertymisajankohdan mukaan.
Esimerkki: Jaksoa 1.1.2024–31.12.2024 koskeva sähkölasku lähetetään asiakkaalle vuonna 2025. Laskulla sovelletaan 24 %:n verokantaa ennen 1.9.2024 toimitettuun sähköön, ja 25,5 %:n verokantaa tämän jälkeen toimitettuun sähköön. Jos 1.9.2024 jälkeen toimitettu sähkö laskutetaan ja se maksetaan ennen 1.9.2024, sähkön myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.
Arvonlisäveroilmoituksilla on vain yksi kohta yleisen verokannan alaiselle myynnille.
Kun arvonlisäveron verokausi on kuukausi, OmaVeron arvonlisäveroilmoituksella tulee 1.9.2024 alkaen näkymään kohta “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero”.
Kun arvonlisäveron verokausi on neljänneskalenterivuosi, kalenterivuosi tai poronhoitovuosi, yleisen verokannan muutos tulee voimaan kesken pidennetyn verokauden.
OmaVerossa neljännesvuosittain ilmoittaville näytetään verokauden 3/2024 eli heinä-syyskuun arvonlisäveroilmoituksella kohta Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero.
Kerran vuodessa ilmoittaville näytetään kalenterivuoden 2024 arvonlisäveroilmoituksella kohta Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero.
Näissä kohdissa ilmoitetaan myös kyseisille verokausille kohdistettavat 24 %:n alaisten myyntien verot.
Yleisen verokannan vero tullaan ilmoittamaan vastaavasti myös muissa sähköisissä ilmoituskanavissa (Ilmoitin.fi ja API-rajapinta) eli vero ilmoitetaan samassa kentässä kuin aiemmin, vaikka verokanta muuttuu.
Paperilomakkeesta on tulossa uusi versio 1.1.2025. Vuoden 2024 loppuun saakka käytetään nykyistä lomaketta, ja sekä 24 %:n että 25,5 %: alaiset myynnit ilmoitetaan nykyisessä kohdassa (Kotimaan myynti 24 %).
Huomaa, että veron suorittamisvelvollisuus ei määritä sitä, mille verokaudelle arvonlisävero ilmoitetaan.
Voit joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on kuukausi ja yritys soveltaa maksuperusteista arvonlisäveron tilitystä. Maksuperusteisuudella tarkoitetaan sitä, että yritys kohdistaa myynneistä suoritettavan ja ostoista vähennettävän arvonlisäveron sille kuukaudelle, jolloin se saa maksun myynnistään tai se itse maksaa ostamansa tavaran tai palvelun.
Yritys toimittaa tavaran asiakkaalle 30.8.2024 ja saa maksun 1.9.2024. Tavaran myyntiin sovellettava verokanta on 24 %. Yritys ilmoittaa myynnin arvonlisäveron maksuajankohdan mukaan eli syyskuun arvonlisäveroilmoituksella. Yritys ilmoittaa veron esimerkiksi OmaVerossa kohdassa “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 %:n vero”.
Esimerkki: Yrityksen verokausi on kuukausi ja yritys soveltaa laskutusperustetta tilikauden aikana. Laskutusperusteella tarkoitetaan sitä, että yritys kohdistaa myynnin sille verokaudelle, jonka aikana ostajaa on veloitettu toimitetusta tavarasta tai suoritetusta palvelusta.
Yritys lähettää asiakkaalle tavarasta 30.8.2024 päivätyn laskun ja toimittaa tavaran asiakkaalle 1.9.2024. Asiakas maksaa laskun syyskuussa eräpäivänä. Tavaran myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 %. Yritys ilmoittaa myynnin laskun päivämäärän mukaan elokuun arvonlisäveroilmoituksella. Yritys ilmoittaa veron esimerkiksi OmaVerossa kohdassa “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 24 %:n vero”.
Arvio mihin myynteihin ja ostoihin verokantamuutos teillä vaikuttaa ja miten oikaisuerien ja ennakkomaksujen oikea käsittely varmistetaan.
Onko kaikissa käyttämissäsi järjestelmissä ja niiden rajapinnoissa ehditty huomioimaan uusi ALV- kanta ja sen tuleva desimaali? Siirtyvätkö tiedot oikein järjestelmien välillä? Monissa tilanteissa myös nykyistä verokantaa tullaan tietyiltä osin soveltamaan vielä pitkänkin siirtymäajan eli järjestelmien tulisi pystyä operoimaan samanaikaisesti kahta yleistä verokantaa.
Olennaista on myös varmistaa, että käytössä ovat sekä aiemman että uuden verokannan vaatimat verokoodit (tai arvonlisäverotilit) ja että järjestelmistä saadaan kaikki arvonlisäveron ilmoittamista varten tarvittavat tiedot ja että ilmoittaminen onnistuu oikein.
Lisäksi on arvioitava, tarvitseeko muutoksia tehdä esimerkiksi laskutukseen ja laskupohjiin ja -merkintöihin sekä tilauslomakkeisiin ja myynti- ja osto-/hankintasopimuksiin.
Lähtökohtaiset ALV- kannan nousu ei aiheuta arvonlisäverovelvolliselle yritykselle aikaisempaa suurempaa verorasitusta. Mutta erityisesti kuluttajakaupassa ja ei-verovelvollisille yrityksille ja yhteisöille suuntautuvien myyntien osalta on arvioitava myös verokannan korotuksen vaikutusta hinnoitteluun.
Myyjä vastaa lähtökohtaisesti myynnin arvonlisäveron oikeasta määrittelystä eli muun muassa siitä, että myyntiin sovelletaan oikeaa verokantaa. Poikkeuksen muodostavat yhteisöhankinta- ja maahantuontitilanteet sekä käännetyn verovelvollisuuden soveltamistilanteet, joissa soveltuvan verokannan määrittely on ostajan vastuulla.
Väärään verokantaan liittyvä jälkiverotusriski on siis yleensä myyjällä. Myyjä voi pyrkiä suojautumaan riskiltä esimerkiksi sopimuksen oikean muotoilun avulla. Kuluttajakaupassa riski kuitenkin on yleensä aina myyjällä. Riski kuitenkin siirtyy ainakin periaatteessa ostajalle, jos myyjä veloittaa ostajaa liian korkealla verokannalla ja ostaja vähentää liian suuren veron.
juha.tuominen@lakitilitoimisto.fi
040 562 6407
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Mistä oikein on kyse? Hallitus aikoo tehdä muutoksia nykyisiin arvonlisäverokantoihin. Muutoksien on määrä astua voimaan viimeistään vuoden 2025 vaihteessa.
Miten osakeyhtiön rahoitus voidaan järjestää? Osakeyhtiöllä on muista yhtiömuodoista poikkeavia rahoitustapoja.
Tässä on muutamia tärkeitä päivämääriä, jotka sinun yrittäjä tulisi merkitä kalenteriisi vuodelle 2024. Nämä ovat erittäin tärkeitä kirjanpidon kannalta
Profigrid Oy on innovatiivinen teollisuuden ja uusien energiajärjestelmien suunnittelu- ja konsulttiyritys, joka on perustettu vuonna 2021.
Arvonlisävero on kulutusvero, jossa veronmaksajina ovat tavaroiden ja palveluiden lopulliset kuluttajat eli kotitaloudet, jotka eivät saa vähentää arvonlisäveroa omassa verot
YEL-uudistus 2023 | Suomen Lakitilitoimisto Miksi lakiuudistus tehtiin? Yrittäjän sosiaaliturva perustuu YEL-työtuloon ja uudistukseen taustalla oli tarve tarkistaa niitä työt
10 vinkkiä yrityksen ostamiseen | Suomen Lakitilitoimisto Yrityksen ostaminen on ihmisen elämässä asuntokaupan kanssa yksi isoimmista päätöksistä, joka voi tulla eteen.
Asiantuntija Susanna | Lakitilitoimisto Susanna palveluasiantuntija Aloitin Lakitilitoimistolla lokakuussa 2020 taloushallinnon asiantuntijana, tein siis kirjanpitäjän sekä palk
Sähköinen kirjanpito
Perinteinen kirjanpito
Palkanlaskenta
Reskontranhoito
Talousneuvonta
Yritystuet ja yritysrahoitus
Lakipalvelut
Toimipisteemme
Parkanontie 60 2krs
Jämijärventie 28 B 2
Prunnintie 6
Korkeemäenkatu 17 A 20
Sellukatu 5 A, 2krs
Vanha Tampereentie 18-20
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationYou are currently viewing a placeholder content from Instagram. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information