Liitä lisäksi seuraava koodi välittömästi avaavan -tagin jälkeen:

Sivutoiminen toiminimi, mitä se tarkoittaa käytännössä? | Lakitilitoimisto

Haluaisitko lisätuloja palkkatyön lisäksi? Sivutoiminen toiminimi voi olla ratkaisu.

Sivutoiminen toiminimi on loistava keino koeponnistaa yritysideaasi, saada oma asiantuntijuus hyötykäyttöön tai toteuttaa itseään. Joskus y-tunnus perustetaan lisätienisit mielessä tai harrastusajatuksella. Sivutoimiseksi yrittäjäksi ei vaan niin sanotusti tulla heti, vaan se todetaan TE-toimiston taholta. Kun esimerkiksi palkkatyön ohessa olet toiminut puoli vuotta, voidaan katsoa, että pääelinkeino tulee palkkatyöstä. 

Jos aloitat yritystoiminnan palkkatyön ohessa, on hyvä käydä keskustelu työnantajasi kanssa. Yritystoimintasi ei saa aiheuttaa haittaa tai kilpailla päätyön kanssa. Usein työsopimuksessa onkin pykälä tähän liittyen, eikä siitä ole haittaa, jos asiasta sovitaan kirjallisesti. 

Tiesitkö? Kun olet kerran saanut henkilöyrityksen y-tunnuksen, se ei muutu. Jos perustat toiminimen, lopetat sen ja perustat uuden. Y-tunnus on edelleen sama.

Yrityksen perustamisessa on hyvä käydä läpi erilaisia asioita. Autamme sinut mielellämme alkuun. Tiesitkö, että pirkanmaalaisena henkilönä voit saada Yrittäjyysbuusti setelin, jonka avulla yritysneuvontamme on sinulle maksutonta. Jos et ole pirkanmaalainen, ei hätää. Voit käynnistää yritystoimintaasi myös aloittavan yrittäjän Tehostartti-koulutuksellamme. 

Muutamia käytännön asioita toiminimen perustamiseen liittyen

Selvitä, onko toimintasi luvanvaraista tai onko sinulla ilmoitusvelvollisuus. Suomi.fi on koonnut luvanvaraiset toimialat yhteen. Käy kurkkaamassa, kuuluuko omasi niihin. 

Perustaminen voidaan aloittaa YTJn asiointipalvelussa ja se maksaa 60 €, maksun voi suorittaa heti pankkitunnuksilla. Ensin tehdään perustamisilmoitus, sitten muutosilmoituksella ilmoittaudut Verohallinnon ALV-rekisteriin ja ennakonperintärekisteriin. Jos et ilmoittaudu ennakonperintärekisteriin, asiakkaidesi pitää huolehtia ennakonpidätykset työkorvauksistasi. Toiminimen voi perustaa myös suoraan Oma verossa, mutta tällöin käyt erikseen ilmoittautumassa kaupparekisteriin ja näin voit rekisteröidä toiminimesi sinulle.  

Ennakonperintärekisteriin ilmoittautumisen jälkeen arvioit yritystoimintasi tulot. Paljonko menojen ja kulujen jälkeen tuloja voisi jäädä ensimmäisellä tilikaudella? Toiminimen kanssa liiketoimintasi tulot verotetaan muiden tulojesi (esim. palkka) kanssa. Arviota voi päivittää, kun toiminta on lähtenyt liikkeelle. Verot voi maksaa Oma verossa tai tilisiirroilla. 

Tiesitkö? Vaikka sivutoiminen yrittäjä ei voi saada starttirahaa, se voi olla mahdollista, kun haluat laajentaa toimintaasi päätoimiseksi. Kannattaa aina olla yhteydessä TE-toimistoon ja selvittää asia.

Y-tunnuksen saatuasi voit käydä avaamassa oman pankkitilin yrityksellesi. Oma pankkitili kannattaa pitää erillään yrityksen toiminnasta. Kysy muutamasta eri pankista, millaisia palveluita ja maksuja heillä on yrittäjille. 

Toiminimi on henkilökohtainen yritystunnus, jonka pyörittäminen ei ole niin byrokraattista kuin esimerkiksi osakeyhtiön, mm. kirjanpitoon liittyen. Kerromme mielellämme lisää. 

Onko ALV-rekisteriin liityttävä?

Kyllä ja ei. Tämä riippuu siitä, millainen liikevaihtosi on tilikauden aikana. Mikäli liikevaihto ylittää 10 000 euroa, sinun pitää liittyä. Muista, että jos et liity ALV-rekisteriin, et saa ostoistasi ALV-vähennyksiä. 

Jos liitys ALV-rekisteriin ja tilikauden tulot ovat alle 30 000 euroa, olet oikeutettu verohelpotukseen eli alarajahuojennukseen. Saat täyden alarajahuojennuksen, jos liikevaihtosi on alle 15 000 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saat maksamasi ALVit takaisin. 

Voit valita arvonlisäveron verokauden kolmesta vaihtoehdosta; kuukausi, neljännesvuosi tai vuosi. Kun verokautena on vuosi, ALVit kulkevat sukkelasti liiketoimintasi ja veroilmoituksesi läpi.  

Huomaa kuitenkin, että huojennus on tuloverotuksessasi tuloa. Kannattaa siis tallentaa liiketoiminnastasi aiheutuneiden kulujen kuitit ja ilmoittaa ne kirjanpidossa. 

Kirjanpitäjä on luottokumppanisi yrityksesi toiminnassa

Kun yrityksesi toiminta ei ole luvanvaraista, voit aloittaa heti perustamisen jälkeen yritystoimintasi. Kilpailuta kuitenkin ensin taloushallinnon palvelut ja kysy tuttaviltasi suosituksia. Tilitoimistopalveluiden toteuttamisesta käydään keskustelut yrittäjän tarpeita vastaavaksi. Joskus kirjanpito halutaan tehdä itse, mutta suosittelen keskittymään omaan liiketoiminta-alaan. Lainsäädäntö, mm. kirjanpitolaki ja hyvän kirjanpidon säännöt ohjaavat kirjanpitoa. Huonosti tehty kirjanpito voi koitua kalliiksi. 

On hyvä ymmärtää, että hyvin toimiva taloushallinto ja kirjanpito on yhteistyötä. Oli kyseessä sitten kirjanpito, tilinpäätös, palkanlaskenta, osto- tai myyntilaskujen tekeminen. Yhteistyön säännöistä on tärkeää sopia, mm. milloin tositteet, kuitit ym. tulee toimittaa, jotta vältytään lisälaskuilta selvitystyön vuoksi. Kuitteihin pitää merkata, mihin ne liittyvät. Oli kyseessä sitten perinteinen tai sähköinen kirjanpito. Tilinpäätökset, tositteet, kirjanpidot ym. on säilöttävä aina kuudesta 10 vuoteen saakka. Kysy tarkemmin kirjanpitäjältäsi ja sopikaa käytännöistä. 

Tilitoimistoja on monenlaisia, pieniä ja isoja, eri aloille suunnattuja, erilaisista ammattilaisista koostuvia ym. Suomen Lakitilitoimisto on keskikokoinen toimisto, jonka asiakaskunta koostuu hyvin eri kokoisista ja eri alojen yrityksistä. Erottaudumme muista tilitoimistoista paikallisella palvelulla, lisäpalveluillamme sekä koollamme. Meiltä saat nimetyn kirjanpitäjän, selkeän hinnoittelun sekä lakisääteisen kirjanpidon lisäksi laki- ja yritysneuvontaa, sekä tarvittaessa vaativampaa yritysjuridiikan palvelua yhteistyökumppanimme Suomen Lakiekonomien kautta. 

Sivutoimisen toiminimen riskienhallinta

Riskienhallinnassa suosittelen ottamaan vähintään vastuuvakuutuksen toiminnallesi. Suunniteltu toimintasi määrittelee muut tarvittavat vakuutukset. Vakuutukset voi kilpailuttaa heti yritystoiminnan alussa. Arvokasta tietoa saat muilta saman alan yrittäjiltä, mitä vakuutuksia heillä on toiminnassaan. 

YEL-vakuutus on otettava (18–67-vuotiaat), jos työtulosi ylittävät 8 063,57 euroa vuodessa (2021). Työtulon määrän määrittelet yrittäjänä itse, hyvä sääntö on miettiä, paljonko maksaisit samasta työstä ulkopuoliselle? 

Suosittelemme myös mahdollisten sopimusten läpikäymistä. Voimme olla avuksesi, jos teet esimerkiksi yhteistyösopimuksen toisen yrittäjän kanssa. Toinen tärkeä sopimus on tarjouspohjasi. Tilitoimiston asiakkaanamme olet automaattisesti laki- ja yritysneuvontamme asiantuntijoiden palveluiden piirissä. Haluatko tarjouksen? 

Oletko työtön ja haluat perustaa toiminimen?

Työttömänä ollessasi pää- tai sivutoimisuuden määrittely voi olla hieman hankalampaa, mutta se onnistuu kyllä. Päätöstä ohjaa yrityksen vaatima työmäärä, ei niinkään tulot. Hyvä ohjenuora tämän päättelemiseen on, pystyisitkö tekemään kokoaikaista työtä yritystoimintasi ohessa? 

Tiesitkö? Sivutoimisena yrittäjänä sinulla voi olla oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen? Tässä tapauksessa, laita työnhakusi voimaan ja valmis ottamaan vastaan kokopäivätyötä. Paljonko yritystoiminta vie aikaasi ja onko sinulla tarkoitus laajentaa? Tutustu tarkemmin sivutoimisen yrittäjän määritelmään työttömyysturvan osalta.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Sari Peltomaa Lakitilitoimisto
Sari Peltomaa

040 127 9892
sari.peltomaa@lakitilitoimisto.fi