Varojen jako osakeyhtiöstä
Osakeyhtiö on kaupparekisteritietojen mukaan Suomen ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto, jonka pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Yhtiön varojen
Miten osakeyhtiön rahoitus voidaan järjestää? Osakeyhtiöllä on muista yhtiömuodoista poikkeavia rahoitustapoja. Osakeyhtiötä rahoitus voidaan rahoittaa oman pääoman sekä vieraan pääoman ehtoisesti. Suurin ero näiden kahden välillä on rahoituksen takaisinmaksussa sekä niille maksettavassa korvauksessa.
Vieraan pääoman ehtoinen rahoitus on lähtökohtaisesti velkaa, kuten pankkilaina. Velka perustuu sopimukseen. Sopimuksen perusteella velalle tulee maksaa korkoa ja velka tulee maksaa takaisin. Nämä sopimusvelvoitteet ovat olemassa myös huonoina aikoina. Totta kai, kun velka perustuu sopimukseen, asioista voidaan yrittää sopia toisin. Mutta käytännössä velan lyhennyksiä ja korkoa tulee maksaa yhtiön maksukyvystä huolimatta.
Toinen vaihtoehto eli oman pääoman ehtoinen rahoitus tarkoittaa sitä, että osakeyhtiöön sijoitetaan varoja ilman, että niihin kohdistuu takaisinmaksuvelvoite tai velvollisuus maksaa korkoa. Yleisimmin tällainen sijoitus tehdään pääomasijoituksena tai osakeannin kautta.
Pääomasijoituksen tekee yleensä osakkeenomistaja, mutta varsinaisesti mikään ei estä sitä jonkun muunkin tekemästä. Sijoitukselle ei makseta korkoa eikä siitä saa mitään vastiketta. Tällaisen sijoituksen tarkoituksena on vahvistaa yhtiön vapaata omaa pääomaa ja se merkitään yleensä sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP). Pääomasijoitus ei myöskään muuta osakkeenomistajien omistus- tai äänivaltasuhteita.
Pääomasijoitus on melko helppo tehdä. Tarkempi saa olla siinä, miten pääomasijoituksen voi palauttaa. Lähtökohtaisesti palautus verotetaan joko osinkona tai luovutuksena. Luovutuksena verotettaessa verotettavaa voittoa ei synny. Luovutuksena verottamiselle on muutamia edellytyksiä, eli
Verovelvollisen on kyettävä antamaan luotettava selvitys siitä mihin SVOP-erään palautus kohdistuu. Tästä syystä jokainen SVOP-sijoitus pitäisi merkitä erilliselle kirjanpidon tilille, jotta sen todentaminen on mahdollista jälkikäteen, mihin SVOP- erään palautus kohdistuu.
Muussa tapauksessa pääoman palautus verotetaan osinkona (pääsääntö)TVL 33b 6.mom.
Verotettaessa osinkona osakkeen hankintameno ei vähene. Hankintameno vähennetään, kun osakkeet myydään, ellei käytetä hankintameno-olettamaa. Verotettaessa luovutuksena hankintameno vähenee vastaavasti.
Toinen tapa rahoittaa yhtiötä oman pääoman ehtoisesti on osakeanti. Osakeannissa yhtiö laskee liikkeelle uusi osakkeita tai antaa hallussaan olevia omia osakkeitaan, maksua vastaan. Merkintähinta voidaan merkitä osakepääomaan tai SVOP- rahastoon tai molempiin. Jos osakkeella on nimellisarvo, on vähintään nimellisarvoa vastaava määrä merkittävä osakepääomaan. Nimellisarvoa esiintyy enää nykyisin harvemmin, koska sen käyttö perustuu vanhaan osakeyhtiölakiin. Lähtökohtaisesti osakeanti suunnataan kaikille osakkeenomistajille, joilla on oikeus merkitä osakkeita vanhan osakeomistuksensa suhteessa.
Toinen vaihtoehto on, että osakeanti suunnataan vain osalle olemassa olevista osakkeenomistajista tai uudelle (uusille) osakkeenomistajalle. Tällöin poiketaan osakkeenomistajien yhdenvertaisuudesta ja suunnatulle annille onkin oltava liiketaloudelliset perusteet. Osakeanti voikin siis muuttaa yhtiön omistus- ja äänivaltasuhteita.
Velan ja oman pääoman ehtoisen rahoituksen väliin mahtuu vielä pääomalaina. Pääomalaina on erikoisehtoinen laina, jolla on muita lainoja huonompi oikeus takaisinmaksuun ja korkoon. Lähtökohtaisesti pääomalaina on vierasta pääomaa, mutta nykylainsäädännön puitteissa se voidaan tietyin edellytyksin merkitä omaan pääomaan.
Osakeyhtiölain mukaan laina on pääomalainaa, jos pääoma saadaan palauttaa ja korko maksaa vain siltä osin kuin yhtiön vapaan oman pääoman ja kaikkien pääomalainojen määrä maksuhetkellä ylittää yhtiön tappioiden määrän.
Pääomalainalla voidaan kuitenkin välttää oman pääoman menettämisestä tehtävä rekisterimerkintä. Pääomalaina voidaan laskennallisesti lukea omaan pääomaan tilanteessa, jossa omat pääomat on menetetty.
Pääomalainan verokohtelu on paljon yksinkertaisempi kuin pääomasijoituksen. Itse pääomalainan takaisinmaksua ei veroteta mutta korko on saajalleen verotettavaa tuloa (luonnolliselle henkilölle pääomatuloa).
040 562 6407
juha.tuominen@lakitilitoimisto.fi
Osakeyhtiö on kaupparekisteritietojen mukaan Suomen ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto, jonka pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Yhtiön varojen
Asuntosijoittaminen verotuksen näkökulmasta | Suomen Lakitilitoimisto Asuntosijoittaminen Asuntosijoittaminen jatkaa suosiotaan vakaana ja helposti ymmärrettävänä tapana kasv
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Mistä oikein on kyse? Hallitus aikoo tehdä muutoksia nykyisiin arvonlisäverokantoihin. Muutoksien on määrä astua voimaan viimeistään vuoden 2025 vaihteessa.
Miten osakeyhtiön rahoitus voidaan järjestää? Osakeyhtiöllä on muista yhtiömuodoista poikkeavia rahoitustapoja.
Tässä on muutamia tärkeitä päivämääriä, jotka sinun yrittäjä tulisi merkitä kalenteriisi vuodelle 2024. Nämä ovat erittäin tärkeitä kirjanpidon kannalta
Profigrid Oy on innovatiivinen teollisuuden ja uusien energiajärjestelmien suunnittelu- ja konsulttiyritys, joka on perustettu vuonna 2021.
Arvonlisävero on kulutusvero, jossa veronmaksajina ovat tavaroiden ja palveluiden lopulliset kuluttajat eli kotitaloudet, jotka eivät saa vähentää arvonlisäveroa omassa verot
YEL-uudistus 2023 | Suomen Lakitilitoimisto Miksi lakiuudistus tehtiin? Yrittäjän sosiaaliturva perustuu YEL-työtuloon ja uudistukseen taustalla oli tarve tarkistaa niitä työt
Sähköinen kirjanpito
Perinteinen kirjanpito
Palkanlaskenta
Reskontranhoito
Talousneuvonta
Yritystuet ja yritysrahoitus
Lakipalvelut
Toimipisteemme
Parkanontie 60 2krs
Jämijärventie 28 B 2
Prunnintie 6
Korkeemäenkatu 17 A 20
Sellukatu 5 A, 2krs
Vanha Tampereentie 18-20
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationYou are currently viewing a placeholder content from Instagram. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information