Liiketoiminta- vai osakekauppa?
Liiketoiminta- vai osakekauppa? Kysymys nousee esille yritystoiminnasta luovuttaessa tai yritystoimintaa ostettaessa.
Kevät on kirjanpitäjän kiireisintä aikaa, sillä useimmiten yritysten tilikausi on kalenterivuosi. Suuremmilla yrityksillä tilinpäätösvientejä tehdään jo kuukausittain, joten tilinpäätöksen ajankohtaan jää lähinnä hifistely ja lukujen tarkastus. Mutta mitä pienempi yritys, sitä useammin varsinaiset tilinpäätösviennit jäävät tilikauden lopussa tehtäviksi.
Vastuu osakeyhtiössä kulminoituu henkilön rooliin yhtiön johdossa, ei osakkeiden omistamiseen. Osakeyhtiölain (2006/624) 22. luvun 1§:n mukaan hallituksen jäsenen, hallintoneuvoston jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on aiheuttanut yhtiölle toimiessaan huolellisuusvelvoitteen vastaisesti (OYL 1.luku 8§). Mikäli hän aiheuttaa vahinkoa rikkoessaan muuten osakeyhtiölakia (muuten kuin huolellisuusvelvoitetta tai muita OYL 1. luvun periaatteita) tai yhtiöjärjestystä on hän korvausvelvollinen yhtiön lisäksi myös osakkeenomistajalle sekä muulle vahinkoa kärsineelle henkilölle. Vahingonkorvausvastuun syntyminen ei edellytä tahallisuutta, huolimattomuus riittää. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön johtoon kuuluvat siis toimitusjohtaja, hallituksen jäsenet ja mahdollisen hallintoneuvoston jäsenet ja vahingon tulee olla aiheutettu näissä tehtävissä. Yhtiön johtoon kuuluvan henkilön on siis syytä kyetä näyttämään toteen huolellinen ja yhtiön edun mukainen päätöksenteko. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö virheitä voisi tehdä. Edellytys on pyrkiä vilpittömästi yhtiön edun mukaiseen päätöksentekoon.
Osakeyhtiölaki ei erittele yhtiöitä niiden koon mukaan. Vastuu on siis lähtökohtaisesti samanlaista niin pienessä kuin suuremmassakin yhtiössä. Hallitustyöskentelyn merkitystä herkästi vähätellään tai se yksinkertaisesti unohdetaan. Yrittäjävetoisessa firmassa on helppo tehdä päätökset, kiireen keskellä, ilman niiden kirjaamista pöytäkirjoihin. Hallitustyöskentely saattaa tuntua pingottamiselta tai turhalta byrokratialta.
Hallitustyöskentelyn keskeisin tehtävä on edistää yhtiön strategian mukaista liiketoimintaa ja yhtiön tarkoituksen toteutumista, joka on yleensä voiton tuottaminen osakkeenomistajalle. Päätöksenteon keskellä on kuitenkin mietittävä myös oman henkilökohtaisen vahingonkorvausvastuun hallintaa. Kohtuullinen byrokratia voi osoittautua ystäväksesi, mikäli myöhemmin joudut perustelemaan tekemiäsi päätöksiä.
Luonnollisesti tehdyt päätökset ja toimenpiteet tulee olla vilpittömästi tehty yhtiön edun mukaisesti, perustuen huolelliseen harkintaan. Huolellinen harkinta tarkoittaa sitä, että päätöksen teon taustaksi kerätään riittävä tieto, esim. laaditaan investointilaskelmat ja kannattavuusaskelmat sekä arvioidaan liiketoiminta- ja sopimusriskit ja kirjataan ne pöytäkirjoihin tai niiden liitteeksi. Erityistä tarkkuutta edellytetään lähipiirin kanssa tehtyjen sopimusten osalta sekä yhtiön oman pääoman ja kannattavuuden ollessa heikko.
Vaikka yhtiössä olisi vain yksi osakkeenomistaja, yrittäjä, joka toimii yhtiönsä ainoana varsinaisena hallituksen jäsenenä ja toimitusjohtajana, olisi hyvä kaikista merkittävistä päätöksistä laatia hallituksen kokouksen pöytäkirja. Hallituksen kokouksen pöytäkirja, josta löytyy myös päätöksen perustelut, toimii tarvittaessa vahvana todisteena siitä millä perusteella ja miksi tietty päätös on tehty. Tätä todistetta saatetaan tarvita arvioitaessa yrittäjän osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaista toimintaa ja mahdollista vahingonkorvausvastuuta.
Kyse ei ole avaruustieteestä eikä suhteettomasta byrokratiasta. Kyse on oikeiden toimintamallien noudattamisesta ja huolellisuudesta, joka kulminoituu päätösten kirjaamiseen.
juha.tuominen@lakiekonomit.fi
040 562 6407
KTM, lakiekonomi
Lakitilitoimiston hallituksen puheenjohtaja
Liiketoiminta- vai osakekauppa? Kysymys nousee esille yritystoiminnasta luovuttaessa tai yritystoimintaa ostettaessa.
Osakeyhtiölain mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä...
Tässä kirjoituksessa keskitytään yritysten tietoturvallisuuden perusasioihin, ennaltaehkäisyyn ja turvallisiin toimintatapoihin, miten jokaisessa yrityksessä voi parantaa oma
Miten välttää riidat sopimuskumppanin kanssa? Peruslähtökohta on se, että asioista sovitaan etukäteen laatimalla osakassopimus.
Työnantaja – tuntuuko siltä, että sinulla on liikaa velvoitteita? Työlainsäädännön perustarkoitus on työntekijän suojeleminen. Työantajalle onkin asetettu varsin laaja
Yritystä eli oikeushenkilöä voidaan edustaa lakisääteisen edustamisoikeuden turvin tai erikseen annetun valtuuden nojalla. Osakeyhtiössä lakisääteinen edustamisoikeus on h
Lue tästä mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon toimivan tietosuojaselosteen laatimisessa.
Liikeriski voi tarkoittaa mitä tahansa odottamatonta tapahtumaa, joka aiheuttaa yritykselle haitallisen seurauksen.
Yrittäjäkatu 22
37100 Nokia
asiakaspalvelu@lakitilitoimisto.fi
Muut toimipisteemme
Parkanontie 60, Parkano
Prunnintie 6, Kihniö
Jämijärventie 28 B 2, Jämijärvi
Sellukatu 5 A, Tampere