Yrityksen perustaminen- viisi vinkkiä
Yrityksen perustaminen vaatii perusteellista suunnittelua, strategista ajattelua ja ennen kaikkea, rohkeutta astua tuntemattomaan. Olemme koonneet viisi tärkeintä!
Hallitus on antanut 12.11.2020 esityksen (HE 222/2020) työntekijöiden kilpailukieltosopimuksia koskevan sääntelyn muuttamisesta. Lakiesitys on tällä hetkellä eduskunnan valiokuntakäsittelyssä ja siirtyy sieltä täysistuntokäsittelyyn. Lainmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022.
Jos lakiesitys menee läpi sellaisenaan, työnantajan ei olisi mahdollista jatkossa enää sopia työsuhteen jälkeiseen aikaan ulottuvista kilpailukieltoehdoista korvauksetta. Kilpailukieltosopimuksen solmiminen edellyttäisi työnantajan toimintaan tai työsuhteeseen liittyvää erityisen painavaa syytä kuten tähänkin asti. Jatkossa työnantajalle aiheutuisi kilpailukieltosopimusten käytöstä korvausvelvollisuuden myötä merkittäviä kustannuksia. Työnantajan velvollisuus maksaa korvausta kilpailukieltosopimuksista koskisi kaikkia sopimuksia riippumatta niiden kestosta. Korvauksen määrä porrastuisi rajoitusajan perusteella; 1–6 kk:n rajoitusajalta korvaus olisi 40 % työntekijän tavanomaisesta palkasta ja yli 6 kk:n mittaisessa kilpailukieltosopimuksessa korvaus olisi 60 % työntekijän palkasta, korvauksen maksupäivä olisi sama kuin työntekijän palkanmaksupäivä työsuhteen aikana.
Esityksen mukaan työnantajalla olisi oikeus irtisanoa kilpailukieltosopimus noudattaen irtisanomisaikaa, jonka aika olisi oltava vähintään kolmasosa rajoitusajan pituudesta, kuitenkin vähintään kaksi kuukautta. Enintään kuuden kuukauden mittaisissa kilpailukieltosopimuksissa irtisanomisaika olisi täten aina vähintään kaksi kuukautta. Työnantajan yksipuolinen oikeus irtisanoa kilpailukieltosopimus lakkaisi sen jälkeen, kun työsuhteen irtisanomista tai päättämistä koskeva ilmoitus olisi annettu. Jos työntekijän työsuhde päättyy työnantajasta johtuvasta syystä, kilpailukieltosopimus ei sido työntekijää.
Ennen voimaantuloa solmittuihin kilpailukieltosopimuksiin sovellettaisiin vanhaa lakia yhden vuoden siirtymäaikana. Lainsäädännön siirtymäajan puitteissa ajalla 1.1.–31.12.2022 työnantajalla olisi oikeus panna täytäntöön sopimus suorittamatta lain perusteella määräytyvää korvausta, jos kilpailukieltosopimus on sovittu enintään 6 kk ajalle tai sanoa kilpailukieltosopimus yksipuolisesti irti ilman irtisanomisaikaa. Siirtymäajan jälkeen myös ennen 1.1.2022 solmittuihin kilpailukieltosopimuksiin sovellettaisiin uusia säännöksiä.
Lakimuutoksen hyväksymisen myötä työnantajan, jolla on solmittuna kilpailukieltosopimuksia, on suositeltavaa ryhtyä toimenpiteisiin hyvissä ajoin ennen muutosten voimaantuloa. Kannattaa kartoittaa ne roolit, joissa jatkossa halutaan käyttää työsuhteen päättymisen jälkeistä kilpailukieltoa. Kannattaa myös kartoittaa nykyinen sopimuskanta ja peilata sitä työnantajan tahtotilaan ja harkita sopimusten päivittämistä vastamaan tätä. Jatkossa rekrytoinnissa kannattaa arvioida tapauskohtaisesti onko kilpailukieltosopimuksen solminen perusteltua ja tarpeellista. Uusien kilpailukieltosopimusten tekeminen tulee tehdä harkiten sekä miettiä olisiko mahdollista tehdä kilpailukieltosopimusten sijaan esimerkiksi rekrytointi- ja houkuttelukieltosopimuksia. On kuitenkin huomattava, että sopimuksen luonnetta arvioidaan aina kuitenkin ensisijaisesti sen sisällön eikä otsikon perusteella. Tällä periaatteella oikeuskäytännössä esimerkiksi houkuttelukielto on joissain tapauksissa rinnastettu kilpailukieltosopimukseksi.
Muutokseen varautumisessa on syytä vielä huomioida, että lakimuutoksen käsittely eduskunnassa on vasta edessä eikä hallituksen esitystä ole vielä hyväksytty.
juha.tuominen@lakiekonomit.fi
040 562 6407
Lakitilitoimiston hallituksen puheenjohtaja
Yrityksen perustaminen vaatii perusteellista suunnittelua, strategista ajattelua ja ennen kaikkea, rohkeutta astua tuntemattomaan. Olemme koonneet viisi tärkeintä!
Aiemmasta alennetun 10 % alv:n kuuluvat tavarat ja palvelut siirtyvät alennetun 14 % alv:n piiriin. Nämä tulevat muutokset astuvat voimaan jo 1.1.2025 alkaen.
Ota talteen ja merkitse kalenteriisi kaikki yritystoiminnan kannalta tärkeät päivämäärät, luvut ja prosentit vuodelle 2025! Lue lisää.
Osakeyhtiö on kaupparekisteritietojen mukaan Suomen ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto, jonka pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Yhtiön varojen
Asuntosijoittaminen verotuksen näkökulmasta | Suomen Lakitilitoimisto Asuntosijoittaminen Asuntosijoittaminen jatkaa suosiotaan vakaana ja helposti ymmärrettävänä tapana kasv
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Mistä oikein on kyse? Hallitus aikoo tehdä muutoksia nykyisiin arvonlisäverokantoihin. Muutoksien on määrä astua voimaan viimeistään vuoden 2025 vaihteessa.
Miten osakeyhtiön rahoitus voidaan järjestää? Osakeyhtiöllä on muista yhtiömuodoista poikkeavia rahoitustapoja.
Tässä on muutamia tärkeitä päivämääriä, jotka sinun yrittäjä tulisi merkitä kalenteriisi vuodelle 2024. Nämä ovat erittäin tärkeitä kirjanpidon kannalta
Sähköinen kirjanpito
Perinteinen kirjanpito
Palkanlaskenta
Reskontranhoito
Talousneuvonta
Yritystuet ja yritysrahoitus
Lakipalvelut
Toimipisteemme
Parkanontie 60 2krs
Jämijärventie 28 B 2
Prunnintie 6
Korkeemäenkatu 17 A 20
Sellukatu 5 A, 2krs
Vanha Tampereentie 18-20
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationYou are currently viewing a placeholder content from Instagram. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information