Yrityksen perustaminen- viisi vinkkiä
Yrityksen perustaminen vaatii perusteellista suunnittelua, strategista ajattelua ja ennen kaikkea, rohkeutta astua tuntemattomaan. Olemme koonneet viisi tärkeintä!
Peruslähtökohta on se, että asioista sovitaan etukäteen laatimalla osakassopimus.
Osakassopimus on osakkeenomistajien keskinäinen sopimus, jossa sovitaan siitä, miten yhteistä yritystä johdetaan ja miten eri tilanteissa toimitaan. Osakassopimuksen sisällön tulisi olla aina yksilöllinen, kahta samanlaista yritystä kun ei ole. Toinen tärkeä asiakirja on yhtiöjärjestys.
Osakassopimus kannattaa laatia ennen kuin yhteistä yritystä perustetaan. Tällöin vältetään tilanne, että osakassopimusta laadittaessa huomataan, että asioista ei päästäkään yhteisymmärrykseen ja firma on jo olemassa. Pahimmillaan toiminta on alkanut ja yhtiöön on jo sijoitettu rahaa. Toisinaan on käynyt niin, että yhteiseen yhtiöön on ostettu liiketoiminta isolla rahalla ja lopulta osakkaat ovatkin huomanneet ajattelevansa yrittämisestä täysin eri tavalla. Lopputuloksena on ollut lihava riita ja laiha rahapussi.
Osakassopimuksessa kannattaa sopia niistä asioista mitä kulloisessakin tilanteessa on olennaista. Mikäli osakkaiden työpanos on keskeinen asia yhtiön menestyksessä, tulee siitä ja sen tekemisestä sopia. Tosinaan kaikki osakkaat eivät työskentele yhtiössä, tällöin tulee sopia ns. pääomasijoittajana toimivien osakkaiden sijoituksiin liittyvistä seikoista sekä heidän roolistaan yhtiön päätöksenteossa.
Osakassopimuksessa on hyvä sopia myös monista itse liiketoimintaan suoraan liittymättömistä seikoista. Usein osakassopimuksessa sovitaan ainakin osakkeiden luovutuksiin liittyvistä rajoituksista, osakkeiden lunastustilanteista, rahoituksesta, sopimussakosta, kilpailukiellosta ja salassapidosta sekä voitonjaosta.
Ulkopuolista asiantuntija-apua kannattaa käyttää monestakin syystä, eikä vähiten siksi, että ulkopuolinen voi nostaa keskusteluun ne aratkin asiat, joista on hyvä sopia ennakolta.
Kokemukseni mukaan kuitenkin kaikkein keskeisin asia on, että osakassopimus laaditaan ennen kuin laajoja sitoumuksia on tehty. Alussa kaikki on aina hyvin, mutta erityisesti taloudellisen tilanteen heikentyessä tai tilanteessa, jossa ajatukset yhtiölle annetusta työpanoksesta eivät enää ole samanlaisia, syntyy riitoja varsin helposti.
Sopimusasioissa autamme teitä, lue lisää yrityksen sopimuksista.
040 562 6407
juha.tuominen@lakitilitoimisto.fi
Yrityksen perustaminen vaatii perusteellista suunnittelua, strategista ajattelua ja ennen kaikkea, rohkeutta astua tuntemattomaan. Olemme koonneet viisi tärkeintä!
Aiemmasta alennetun 10 % alv:n kuuluvat tavarat ja palvelut siirtyvät alennetun 14 % alv:n piiriin. Nämä tulevat muutokset astuvat voimaan jo 1.1.2025 alkaen.
Ota talteen ja merkitse kalenteriisi kaikki yritystoiminnan kannalta tärkeät päivämäärät, luvut ja prosentit vuodelle 2025! Lue lisää.
Osakeyhtiö on kaupparekisteritietojen mukaan Suomen ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto, jonka pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Yhtiön varojen
Asuntosijoittaminen verotuksen näkökulmasta | Suomen Lakitilitoimisto Asuntosijoittaminen Asuntosijoittaminen jatkaa suosiotaan vakaana ja helposti ymmärrettävänä tapana kasv
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Mistä oikein on kyse? Hallitus aikoo tehdä muutoksia nykyisiin arvonlisäverokantoihin. Muutoksien on määrä astua voimaan viimeistään vuoden 2025 vaihteessa.
Miten osakeyhtiön rahoitus voidaan järjestää? Osakeyhtiöllä on muista yhtiömuodoista poikkeavia rahoitustapoja.
Tässä on muutamia tärkeitä päivämääriä, jotka sinun yrittäjä tulisi merkitä kalenteriisi vuodelle 2024. Nämä ovat erittäin tärkeitä kirjanpidon kannalta
Sähköinen kirjanpito
Perinteinen kirjanpito
Palkanlaskenta
Reskontranhoito
Talousneuvonta
Yritystuet ja yritysrahoitus
Lakipalvelut
Toimipisteemme
Parkanontie 60 2krs
Jämijärventie 28 B 2
Prunnintie 6
Korkeemäenkatu 17 A 20
Sellukatu 5 A, 2krs
Vanha Tampereentie 18-20
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationYou are currently viewing a placeholder content from Instagram. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information