Liikeriskien hallinta
| Suomen Lakitilitoimisto |

Liikeriski voi tarkoittaa mitä tahansa odottamatonta tapahtumaa, joka aiheuttaa yritykselle haitallisen seurauksen. 

Haitallinen seuraus voi tarkoittaa saamatta jäänyttä hyötyä tai tuloa, sekä velvoitetta suorittaa ennakoimaton maksu tai suorite, josta syntyy taloudellista tappiota. Tämä voi liittyä yrityksen ulkoisiin tai sisäisiin sidosryhmiin.

Tehokas riskienhallinta edellyttää sitä, että riskit tunnistetaan ja omaa toimintaa suhteutetaan riskeihin. Tällä voidaan saada aikaan riskin poistaminen tai sen pienentäminen.

Tarvittaessa riskejä voidaan pyrkiä myös siirtämään itseltä pois. Toisinaan riskin olemassaolo joudutaan hyväksymään.

"Riskin toteutuessa se miten riskeihin on varauduttu vaikuttaa riskistä aiheutuvan seurauksen suuruuteen ja siihen, miten yritys riskistä selviää."
liikeriskien hallinta

Tällöin on erityisen tärkeää, että riskin syntymekanismit tunnetaan, jotta sen esiintymistä voidaan ehkäistä.

 Yrityksen kannalta onkin ensiarvoisen tärkeää, että riskejä otetaan hallitusti ja niiden seuraukset tunnistetaan. Toisinaan riski voi kohdistua yrityksen lisäksi myös sen lukuun toimivaan henkilöön, kuten toimitusjohtajaan tai hallituksen jäseneen (henkilökohtainen vahingonkorvausvastuu).

Riskin toteutuessa se miten riskeihin on varauduttu vaikuttaa riskistä aiheutuvan seurauksen suuruuteen ja siihen, miten yritys riskistä selviää. Pahimmillaan riskin toteutuminen voi johtaa jopa konkurssiin.

Liikeriskien hallinta voidaan jakaa
kolmeen osa-alueeseen

  1.  Riskien tunnistaminen ja arvottaminen
  2. Riskiin reagointi (pienentäminen, poistaminen, siirtäminen tai hyväksyminen)
  3. Jäljelle jääviin riskeihin varautuminen

Liikeriskien syntymisessä yrityksen johdon ja henkilöstön riskitietoisuus on keskeisessä asemassa. Usein riski olisi ollut vältettävissä, jos olisi osattu toimia jo ennakolta oikein.

Lakikoulutusten tarkoitus on nostaa henkilöstön osaamista niissä tilanteissa, joissa riski liittyy regulaatioon tai sopimuksiin. Mitä vahvempi on henkilöstön perusosaaminen, sitä vähemmän tehdään virheitä ja sitä vähemmän jää arjessa riskitekijöitä huomaamatta.

liikejuridiikka
"Sopimusvelvoitteet muuttuvat monesta syystä, eikä sopimusvastuut ole aina luettavissa yksin sopimusasiakirjasta."

Liikeriskien hallinta - Sopimukset

Sopimukset ovat tärkeä tekijä liikeriskien hallinnassa. 

Liikeriskit ei ole yksinomaan vältettävissä sopimusasiakirjoihin panostamalla, vaan laadukas liikeriskien hallinta edellyttää myös sitä, että sopimuksia käyttävät henkilöt tiedostavat miten sopimusvelvoitteet muuttuvat ja miten sopimusriskit syntyvät.

Sopimusvelvoitteet muuttuvat monesta syystä, eikä sopimusvastuut ole aina luettavissa yksin sopimusasiakirjasta. 

Kuvasta käy ilmi mitä asioita on syytä huomioida sopimuksia tulkittaessa ja hallittaessa sopimusmuutoksia. 

liikeriskien hallinta_sopimuspäällikkö

Sopimukset ovat kuitenkin vain osa liikeriskien hallintaa, mutta sopimusosaamisen kuntoon laittamisesta on hyvä lähteä liikkeelle. Autamme sopimusten kanssa, tutustu palveluihimme.

Juha Tuominen Suomen Lakitilitoimisto
Juha Tuominen
Facebook
Twitter
LinkedIn

Osakeyhtiö on kaupparekisteritietojen mukaan Suomen ylivoimaisesti suosituin yhtiömuoto, jonka pääasiallinen tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Yhtiön varojen

Asuntosijoittaminen verotuksen näkökulmasta | Suomen Lakitilitoimisto Asuntosijoittaminen Asuntosijoittaminen jatkaa suosiotaan vakaana ja helposti ymmärrettävänä tapana kasv

On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.

Arvonlisävero on kulutusvero, jossa veronmaksajina ovat tavaroiden ja palveluiden lopulliset kuluttajat eli kotitaloudet, jotka eivät saa vähentää arvonlisäveroa omassa verot

YEL-uudistus 2023 | Suomen Lakitilitoimisto Miksi lakiuudistus tehtiin? Yrittäjän sosiaaliturva perustuu YEL-työtuloon ja uudistukseen taustalla oli tarve tarkistaa niitä työt