Kuka saa määrätä toimitusjohtajaa?
Kuulin tässä joku aika sitten näkemyksen, että kunnanjohtaja voisi antaa määräyksiä kunnan omistaman tytäryhtiön toimitusjohtajalle. Näkemys..
Konsultointisopimuksissa sopimusvastuu ilmenee lähtökohtaisesti samalla tavalla kuin sopimuksissa yleensäkin. Korvausvastuu syntyy, jos sopimusta rikotaan.
Konsultointisopimusten osalta asian tekee erilaiseksi se, että asiantuntija on vastuussa omasta osaamisestaan. Sopimusvelvoitteiden rikkominen johtuu lähtökohtaisesti siitä, että konsultin osaaminen ei ole ollut riittävää tai työ on tehty jostain syystä huolimattomasti ja sen takia päädytään väärään lopputulokseen.
Asiantuntijan tulee aina harkita toimeksiantoa vastaanottaessaan oman osaamisensa riittävyyttä.
Konsultointisopimuksen taustalla on yleensä tilanne, jossa konsultti myy asiantuntemustaan asiakkaalle, joka luottaa konsultin tietävän mistä puhuu tai neuvoo. Usein kysymyksessä on asiakkaalle merkittävästä asiasta, isostakin intressistä, josta voi aiheutua suurikin vahinko, varsinkin jos osuu kunnolla tuulettimeen.
Konsultointi- ja yleensäkin asiantuntijasopimukset ovat kuitenkin yksi niistä sopimusmuodoista, joita en tekisi kuin kirjallisesti tai ainakin niin, että toimeksiantosuhteessa noudatetaan selkeästi valittuja yleisiä sopimusehtoja.
Esimerkiksi ratkaisussa KKO 2001:128
Tilitoimisto joutui vahingonkorvausvastuuseen kommandiittiyhtiön yhtiöosuuden myynnistä aiheutuneista veroseurauksista. Toimeksiannon yhteydessä asiakkaalle ei ollut annettu asianmukaisia veroneuvoja. Toimeksianto oli koskenut ainoastaan asiakirjojen laatimista. Yhtiöosuuden myynnistä aiheutui asiakkaalle mittavat veroseuraukset, jotka olisivat olleet vältettävissä. Vaikka toimeksianto ei ollut käsittänyt luovutuksesta aiheutuvien veroseuraamusten selvittämistä, tilitoimistolla katsottiin korkeimman oikeuden tuomiossa lausutuilla perusteilla olleen velvollisuus varoittaa asiakasta luovutuksesta aiheutuvista veroseuraamuksista. Tässä on kyse myös lojaliteettivelvollisuudesta sopimuskumppania kohtaan.
Asiantuntijan vastuu ei välttämättä aina ole yksiselitteisesti määriteltävissä. Toimeksiannon sisältö kannattaa kuvata mahdollisimman hyvin, jotta molemmat osapuolet tiedostavat mistä on sovittu ja mitä seurauksia mahdollisilla toimeksiannon rajauksilla voi olla. Vastuu voi kuitenkin syntyä myös toimeksiantoon kytkeytyvistä, mutta toimeksiantoon suoraan kuulumattomista asioista.
Konsultointisopimuksessa on aivan keskeistä määrittää, sitoutuuko konsultti tietyn tavoitteen täyttymiseen vai ainoastaan huolelliseen toimintaan tietyn tavoitteen saavuttamiseksi.
Sovittaessa tarkasta lopputuloksesta, sopimusta on rikottu, ellei tavoite täyty. Usein tavoitteeseen pääsemiseen vaikuttaa kuitenkin moni muukin seikka, kuin konsultin panos. Toinen vaihtoehto on sopia tietyistä suoritteista, jotka sitoudutaan tekemään huolellisesti. Lopputulosta ei kuitenkaan luvata.
Toisinaan toimeksiannon luonne, esim. verohallinnolta haettava ennakkoratkaisu, määrittelee, kummastako tilanteesta on kysymys. Konsultin vastuulla on ratkaisuhakemuksen huolellinen laadinta, mutta konsultti ei voi taata lopputulosta. Toisaalta taas juristin laatiessa oikeudellisesti sitovaa asiakirjaa (esim. testamentti) ei pelkkä huolellisuus riitä, vaan työn tuloksena pitää olla oikeudellisesti sitova asiakirja.
Kolme viimeistä on seikkoja, jotka laajentavat konsultin vastuuta hieman muita sopimuksia laajemmalle.
Sovi kirjallisesti toimeksiannon sisällöstä ja laajuudesta.
Jos mahdollista, sovi toimenpiteistä, älä lopputuloksesta.
Varmista, että asiakkaan antamat lähtötiedot ovat oikein.
Asiakkaan antamien neuvojen ja määräysten johtaessa epätarkoituksenmukaiseen lopputulokseen, kerro asiasta ja tee tarvittaessa kirjallinen dokumentti.
Varmista, että asiakas ymmärtää annettujen neuvojen merkityksen.
Kuulin tässä joku aika sitten näkemyksen, että kunnanjohtaja voisi antaa määräyksiä kunnan omistaman tytäryhtiön toimitusjohtajalle. Näkemys..
Konsultointisopimuksen taustalla on yleensä tilanne, jossa konsultti myy asiantuntemustaan asiakkaalle, joka luottaa konsultin tietävän...
Uskaltaako tätä sopimusta allekirjoittaa? Otsikon kysymykseen liittyen ehkä suurin ongelma on se, että tätä kysymystä ei aina kysytä riittävän ajoissa eli ennen...
Yrityskauppa on ostajan sekä myyjän näkökulmasta iso päätös. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan yrityskauppaan valmistautumista myyjän näkökulmasta.
Liiketoiminta- vai osakekauppa? Kysymys nousee esille yritystoiminnasta luovuttaessa tai yritystoimintaa ostettaessa.
Osakeyhtiölain mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä...
Tässä kirjoituksessa keskitytään yritysten tietoturvallisuuden perusasioihin, ennaltaehkäisyyn ja turvallisiin toimintatapoihin, miten jokaisessa yrityksessä voi parantaa oma
Miten välttää riidat sopimuskumppanin kanssa? Peruslähtökohta on se, että asioista sovitaan etukäteen laatimalla osakassopimus.
Työnantaja – tuntuuko siltä, että sinulla on liikaa velvoitteita? Työlainsäädännön perustarkoitus on työntekijän suojeleminen. Työantajalle onkin asetettu varsin laaja
Yrittäjäkatu 22
37100 Nokia
asiakaspalvelu@lakitilitoimisto.fi
Muut toimipisteemme
Parkanontie 60, Parkano
Prunnintie 6, Kihniö
Jämijärventie 28 B 2, Jämijärvi
Sellukatu 5 A, Tampere