Asiakaslehti kevät 2025
Työntekijän palkkaaminen ajankohtana tänä vuonna? Nopeampaa ja vaivattomampaa kiinteistökauppaa? Lue asiakaslehti kevät 2025!
Kevät on kirjanpitäjän kiireisintä aikaa, sillä useimmiten yritysten tilikausi on kalenterivuosi. Suuremmilla yrityksillä tilinpäätösvientejä tehdään jo kuukausittain, joten tilinpäätöksen ajankohtaan jää lähinnä hifistely ja lukujen tarkastus. Mutta mitä pienempi yritys, sitä useammin varsinaiset tilinpäätösviennit jäävät tilikauden lopussa tehtäviksi.
Tällaisia vientejä ovat myyntien ja ostojen jaksotukset, palkkavelkojen kirjaukset, varastojen muutokset, poistot ja veroviennit. Edellä mainittuihin tarvitaan aina myös yrittäjän apua. Vaikka kirjanpitoa tehtäisiin tilikauden aikana maksuperusteisesti, pitää se tilinpäätöksen yhteydessä saattaa suoriteperusteiseen muotoon. Tämä tarkoittaa, että ne tuotot, jotka ovat syntyneet tilikauden aikana, kuuluvat tilikaudelle, vaikka laskun päivämäärä ja suoritus osuisivatkin eri kaudelle. Sama on ostolaskujen kanssa. Esimerkiksi sähkölaskut tulevat tyypillisesti myöhään, mutta koska sähkön kulutus kuuluu päättyneelle tilikaudelle, pitäisi se sinne myös kirjata. Vastavuoroisesti esimerkiksi vakuutusyhtiöt laskuttavat monesti paljonkin etukäteen. Tällöin vakuutusmaksu ei välttämättä ole sen tilikauden kulua, jolloin se maksetaan. Tällöin puhutaan kulujen jaksotuksesta.
Kun yritys maksaa palkkoja, sille kertyy myös tulevaa vastuuta lomapalkkavelan muodossa. Koska vastuu on syntynyt tilikauden aikana, se kirjataan kuluksi. Kun lomapalkkoja sitten aikoinaan maksetaan, ei maksu välttämättä ole ihan sama kuin aikaisemmin arvioitiin. Lomapalkka määräytyy aina maksetun palkan mukaan, tämän vuoksi tilinpäätökseen tehtävä jaksotus on vain arvio.
Varaston muutos saattaa vaikuttaa tulokseen paljonkin. Varaston muutoksella oikaistaan tulokseen tai tuloksesta pois se osa tuotteista, joka on varastossa. Eli myymätön tavara ei vaikuta tilikauden tulokseen, se katsotaan yrityksen varallisuudeksi.
Poistoilla yritys varautuu tuleviin investointeihin. Verotuksen maksimipoistot määritellään laissa. Kirjanpidossa käytetään yleensä näitä, mutta siellä on mahdollisuus käyttää myös suunnitelman mukaisia poistoja, jotka pohjautuvat oletettavissa olevaan käyttöikään. Verotuksessa kuitenkin voidaan poistaa vain sen verran kuin kirjanpidossa on kirjattu.
Veroviennit tarkoittavat paitsi arvonlisäveron ja ennakonpidätysten tarkistamista, mutta myös tuloveron kirjaamista tilinpäätökseen. Tulovero määräytyy verotettavan tuloksen perusteella. Tähän vaikuttavat siis kirjanpidon tuloksesta oikaistut vähennyskelvottomat erät kuten verotuksen korot, puolet edustuskuluista, mutta myös verottomat tulot, kuten osa osinkotuloista.
Kirjanpidossa on siis monia kulu- ja tuottoeriä, jotka pitää ottaa huomioon tulosta laskettaessa. Näitä lukuja varten kirjanpitäjät pyytävät monenlaista materiaalia: hallituksen ja yhtiökokousten pöytäkirjoja, arvopaperiotteita, sopimuksia, pankkien vastuita, vakuuksia ja saldotodistuksia. Olemme koonneet listan yrittäjää varten tilinpäätöksen tekemisen avuksi. Pelasta kirjanpitäjä, anna lahjaksi aikaa tehdä tilinpäätös kunnolla, toimita materiaali ajoissa.
Työntekijän palkkaaminen ajankohtana tänä vuonna? Nopeampaa ja vaivattomampaa kiinteistökauppaa? Lue asiakaslehti kevät 2025!
Kun suunnittelet yrityksen perustamista, yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä päätöksistä on yritysmuodon valinta. Tämä päätös vaikuttaa monin tavoin yritystoimintaasi..
Yrityksen perustaminen vaatii perusteellista suunnittelua, strategista ajattelua ja ennen kaikkea, rohkeutta astua tuntemattomaan. Olemme koonneet viisi tärkeintä!
Sähköinen kirjanpito
Perinteinen kirjanpito
Palkanlaskenta
Reskontranhoito
Talousneuvonta
Yritystuet ja yritysrahoitus
Lakipalvelut
Toimipisteemme
Parkanontie 60 2krs
Jämijärventie 28 B 2
Prunnintie 6
Korkeemäenkatu 17 A 20
Sellukatu 5 A, 2krs
Vanha Tampereentie 18-20
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationYou are currently viewing a placeholder content from Instagram. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information