Arvonlisäverouudistus
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Ostatko ja kunnostatko huoneistoja myyntiin eli teet ns. flippausta? Teetkö toimintaa yksityishenkilönä eli et toimi esim. osakeyhtiömuodossa? Jos näin on, niin tämä blogikirjoitus kannattaa lukea. Ei nimittäin ole lainkaan samantekevää katsotaanko toimintasi elinkeinotoiminnaksi vai ei.
Verohallinto julkaisi joulukuussa 2022 ohjeen, jossa käsitellään yksityishenkilön kiinteistöjen ja huoneistojen osto-, jalostus- ja myyntitoiminnan tuloverotusta tilanteessa, jossa kohteet joko rakennetaan tai remontoidaan myyntiä varten ja kohteet myymällä pyritään saamaan voittoa.
Keskeistä verorasituksen kannalta on se, että verotetaanko toimintaa tuloverolain vai elinkeinoverolain säännösten mukaan. Tuloverolain mukaan verotettaessa verotus tapahtuu lähtökohtaisesti myyntivoittoja ja – tappioita koskevien säännösten perusteella. Myyntivoiton verotus tapahtuu tällöin pääomatulona. Mikäli toimintaa pidetään elinkeinotoimintana, tapahtuu verotus elinkeinoverolain säännösten mukaan, jolloin tulos jaetaan ansiotuloon ja pääomatuloon elinkeinotoiminnan nettovarallisuuden perusteella. Elinkeinoverolain mukaan verotettaessa osa tulosta katsotaan siis ansiotuloksi, jolloin verorasitus tyypillisesti kasvaa. Tällöin saattaa tulla eteen myös kirjanpitovelvollisuus ja arvonlisäverovelvollisuus.
Verohallinnon ohjeen mukaan, kun yksityishenkilö luovuttaa omaisuuttaan, sovelletaan luovutukseen lähtökohtaisesti tuloverolain säännöksiä. Elinkeinoverolain mukaan verotettaessa tulee toimintaan sisältyä elinkeinotoiminnalle tyypillisiä tunnusmerkkejä.
Peruskysymys onkin siinä, katsotaanko toiminta sijoitusluonteiseksi toiminnaksi, jolloin kohteen arvonnousu on pääomatuloa vai elinkeinotoiminnaksi, jolloin verovelvollisen omalla toiminnalla on ratkaisevaa merkitystä arvonnousussa, jolloin osa tulosta katsotaan ansiotuloksi. Elinkeinotoimintaan liittyy tyypillisesti enemmän kohteiden aktiivista jalostustoimintaan, kuin sijoittamiseen.
Elinkeinotoiminnan yleisinä tunnusmerkkeinä pidetään muun muassa:
Luettelo ei ole tyhjentävä, eikä jokaisen tunnusmerkin tarvitse täyttyä, jotta toimintaa voitaisiin pitää elinkeinotoimintana. Kyseessä on siis aina kokonaisuus. Kohteiden määrä ei välttämättä myöskään ratkaise kummastako on kyse.
Käytännössä elinkeinotoiminnaksi katsotaan helpommin toiminta, johon sisältyy mm. seuraavia seikkoja:
Kohteiden lukumäärä tai hankkeen sitoman pääoman määrä ei välttämättä ole ratkaiseva tekijä. Esim. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä 2009:50 toimintaa ei katsottu elinkeinotoiminnaksi, vaikka myytäviä huoneistoja oli paljon ja ostohinta huomattava, kun samalla huoneistojen remonttikustannukset olivat murto-osa huoneistojen hankintahinnasta. Kyse oli sijoitustoiminnasta.
Jos yksityishenkilön harjoittamaan huoneisto-osakkeiden osto- ja myyntitoimintaan liittyy merkittävässä määrin huoneistojen remontointia, toiminta voidaan katsoa hänen elinkeinotoiminnakseen. Huoneistojen merkittävä remontointi osoittaa toiminnan harjoittajan aktiivista panostusta huoneistojen arvon nostamiseksi. Huoneistojen myyntihintaan sisältyy tällöin myös remontoinnilla aikaan saatua arvonnousua. Jos tällaista huoneistojen osto-, jalostus- ja myyntitoimintaa harjoitetaan suunnitelmallisesti ja aktiivisesti ja tarkoituksena on tuottaa voittoa, toimintaa pidetään elinkeinotoimintana, vaikka toiminnan harjoittaja ei olisikaan rakennusalan ammattilainen. Ks. KHO 2011:79.
040 562 6407
juha.tuominen@lakitilitoimisto.fi
On mahdollista joutua ajallisen kohdistamisen säännösten vuoksi ilmoittamaan alv. 24 %:n myyntiä esimerkiksi syyskuulle tai alv. 25,5 %:n myyntiä elokuulle.
Mistä oikein on kyse? Hallitus aikoo tehdä muutoksia nykyisiin arvonlisäverokantoihin. Muutoksien on määrä astua voimaan viimeistään vuoden 2025 vaihteessa.
Miten osakeyhtiön rahoitus voidaan järjestää? Osakeyhtiöllä on muista yhtiömuodoista poikkeavia rahoitustapoja.
Tässä on muutamia tärkeitä päivämääriä, jotka sinun yrittäjä tulisi merkitä kalenteriisi vuodelle 2024. Nämä ovat erittäin tärkeitä kirjanpidon kannalta
Profigrid Oy on innovatiivinen teollisuuden ja uusien energiajärjestelmien suunnittelu- ja konsulttiyritys, joka on perustettu vuonna 2021.
Arvonlisävero on kulutusvero, jossa veronmaksajina ovat tavaroiden ja palveluiden lopulliset kuluttajat eli kotitaloudet, jotka eivät saa vähentää arvonlisäveroa omassa verot
YEL-uudistus 2023 | Suomen Lakitilitoimisto Miksi lakiuudistus tehtiin? Yrittäjän sosiaaliturva perustuu YEL-työtuloon ja uudistukseen taustalla oli tarve tarkistaa niitä työt
10 vinkkiä yrityksen ostamiseen | Suomen Lakitilitoimisto Yrityksen ostaminen on ihmisen elämässä asuntokaupan kanssa yksi isoimmista päätöksistä, joka voi tulla eteen.
Asiantuntija Susanna | Lakitilitoimisto Susanna palveluasiantuntija Aloitin Lakitilitoimistolla lokakuussa 2020 taloushallinnon asiantuntijana, tein siis kirjanpitäjän sekä palk
Sähköinen kirjanpito
Perinteinen kirjanpito
Palkanlaskenta
Reskontranhoito
Talousneuvonta
Yritystuet ja yritysrahoitus
Lakipalvelut
Toimipisteemme
Parkanontie 60 2krs
Jämijärventie 28 B 2
Prunnintie 6
Korkeemäenkatu 17 A 20
Sellukatu 5 A, 2krs
Vanha Tampereentie 18-20
You are currently viewing a placeholder content from Facebook. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationYou are currently viewing a placeholder content from Instagram. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More Information